Zimbabwes tidligere præsident Mugabe er død

Robert Mugabe, der var Zimbabwes leder i mere end 30, er død.

(Arkiv) Rubert Mugabe, der var præsident i Zimbabwe i mere end 30 år, er død i en alder af 95 år. (Foto: © MIKE HUTCHINGS, Scanpix)

Zimbabwes tidligere diktator og præsident Robert Mugabe er død i en alder af 95 år.

Det skriver landets nuværende præsident, Emmerson Mnangagwa, på Twitter:

- Det er med den største sorg, at jeg meddeler, at Zimbabwes grundlægger og tidligere præsident, Robert Mugabe, er gået bort, skriver Mnangagwa.

- Mugabe var et ikon for frigørelse. En pan-afrikanist, der dedikerede sit liv til løsrivelse og styrkelse af sit folk. Hans bidrag til historien om vores nation og kontinent vil aldrig blive glemt, fortsætter præsidenten, der er Mugabes efterfølger på posten, i et andet tweet.

Men historien om diktatoren Rubert Mugabe er mere broget end som så.

Et fald fra tinderne

Rubert Mugabe kom til magten efter en længere væbnet revolution mod den hvide, styrende minoritet i landet, der på det tidspunkt hed Rhodesia - opkaldt efter den britiske kolonialist Cecil Rhodes.

Han blev fra starten i sin embedsperiode i 1980 hyldet for at ville frigøre den sorte del af befolkningen fra den hvide, britiske kolonimagt. Og Zimbabwe blev set som et forbillede af andre afrikanske stater, og det samme gjorde Mugabe som leder.

(Arkiv) Dikatoren Rubert Mugabe holder tale ved sit partis årlige konference i 2016. (Foto: © Jekesai Njikizana, Scanpix)

Men op mod 30.000 mennesker blev massakreret i den sydlige del af landet i forbindelse med, at Mugabe og hans parti ZANU-PF cementerede magten i landet. Massakrerne blev senere kendt som Gukurahundi, men først langt senere fik verden kendskab til de brutale nedslagtninger.

Hen imod slutningen af de godt 37 år ved magten, var den diktatoriske Mugabe korrumperet, og landets økonomi var kørt i ruiner.

Mugabe "vandt" sit sidste præsidentvalg i 2013 med 62 pct. af stemmerne. Et valg, der i stort udstrækning bliver betragtet som svigagtigt og unfair.

En kontroversiel leder

Mugabes diktatur er ofte blevet mødt med international fordømmelse på grund af undertrykkelse af Zimbabwes hvide mindretal. Men mange af Zimbabwes sorte indbyggere anser ham som en frihedshelt, der var afgørende i kampen for selvstændighed fra den britiske kolonimagt.

Han gjorde sig bemærket for sin autoritære politik og konfrontatoriske linje over for Vesten, hvilket skabte ham tætte forbindelser blandt andre til Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Ruslands præsident President Vladimir Putin giver hånd itl Zimbabwes ditto Rubert Mugabe, da de to mødes i Kreml i Moskva i 2015. (Foto: © RIA Novosti, Scanpix)

I begyndelsen af sit politiske lederskab blev Mugabe hyldet for at udbrede tilgængeligheden af sundheds- og uddannelsesydelser for den sorte del af befolkningen.

Det gik da også godt. Zimbabwe blev kendt som Afrikas brødkurv, fordi det havde en enorm og velfungerende landbrugsproduktion.

Men den sidste del af hans lederskab var præget af store korruptionsskandaler, særligt i forbindelse med et kontroversielt jordreformsprogram, der udløste et økonomisk sammenbrud i landet.

I stedet for at være 'Afrikas brødkurv' forvandlede Zimbabwe sig til en forarmet og fattig madimportør med en sultende befolkning. Samtidig blev Mugabe og Zimbabwe fordømt fra verden over - deriblandt også Danmark, som i 2002 lukkede ned for Zimbabwe som programsamarbejdsland i protest mod forholdene i landet.

Det menes, at tusinder af politiske modstandere blev fængslet eller dræbt under Mugabe-styret.

Flere internationale og Zimbabwianske medier skriver, at Rubert Mugabe skulle være død under et hospitalsophold i Singapore. Det er fortsat uvist, hvad han rent faktisk døde af.

Opdateret med video.