You're fired: Trump siger farvel til sin 17. topembedsmand

Præsidenten vil gerne sende et signal, og vi kan forvente, at udskiftningen fortsætter, siger ekspert.

Der har været gang i svingdøren i Det Hvide Hus, siden præsident Trump trådte til. (Foto: © Aslak Elias Kelkka /DR Nyheder)

I fredags rejste den amerikanske minister for national sikkerhed, Kirstjen Nielsen, til USA's sydlige grænse med præsident Trump for at tale om indvandring med de lokale myndigheder.

I nat dansk tid blev hun den 17. topembedsmand, der forlader præsidentens administration, siden Trump trådte til i januar 2017, skriver The Guardian. Tidligere har præsident Trump sagt farvel til blandt andre udenrigs-, justits-, forsvars-, sundheds- og indenrigsministeren.

Dertil kommer en lang række andre personer omkring Trump-lejren. Hos BBC er listen på 27 Trump-folk - herunder den tidligere kommunikationsdirektør, Anthony Scaramucci, der kun holdt i 11 dage.

- Kirstjen Nielsens afgang er den seneste i en lang række. Det er ikke uden grund, at man i Washington-kredse snakker om, at Trump har sat en svingdør op i Det Hvide Hus, siger Anders Agner Pedersen, chefredaktør på netmediet Kongressen.com.

Han forventer, at vi vil se flere udskiftninger på Trump-holdet.

Trump strammer skruen

Der er ikke givet en nærmere forklaring af opsigelsen fra Kirstjen Nielsen, men amerikanske medier spekulerer i, at farvellet skyldes præsidentens utilfredshed med Nielsens indsats på asyl- og immigrationsområdet.

Nielsen har været ansigtet udadtil for nogle af præsident Trumps mere kontroversielle politikker så som grænsemuren til Mexico og beslutningen om at adskille migrantbørn fra deres forældre.

Internt er hun dog blevet set som værende modstander af Trump-administrationens stramninger, beretter nyhedsbureauet AP.

Timingen for farvellet til Nielsen giver god mening, lyder vurderingen fra Anders Agner Pedersen.

- Det kommer i en tid, hvor Trump og hans nærmeste rådgivere ønsker at stramme skruerne yderligere på immigrationsområdet, siger han.

- Det er tydeligt nu, at Trump ikke har været tilfreds med Nielsens arbejde. Han synes ikke, at hendes linje har været tilstrækkeligt hård, eller at hendes resultater har været tilstrækkeligt gode.

Agenturet for national sikkerhed, Homeland Security, blev etableret i 2002 i kølvandet på terrorangrebene 11. september 2001 med henblik på at beskytte USA mod terror. Under præsident Trump er immigrationsspørgsmålet blevet koblet sammen med den nationale sikkerhed.

Når Nielsen på onsdag forlader sin post, bliver det Kevin McAleenan, som er chef for de amerikanske told- og grænsemyndigheder, der træder til som fungerende minister. Og det er ikke tilfældigt, at valget er faldet på en person med en baggrund inden for grænsemyndighederne, påpeger chefredaktøren.

- Det er hardlinerkursen, og der skal strammes yderligere, siger USA-eksperten, der forventer, at McAleenan har fået klare instrukser fra Det Hvide Hus om, hvordan han skal gribe opgaven an.

Valgkampen er skudt i gang

Præsident Trumps beslutning om at stramme kursen yderligere skal ses i et valgkampsperspektiv, siger Anders Agner Pedersen.

- En af de primære årsager til, at Trump vandt præsidentvalget i 2016, var, at han bedre end nogen anden kandidat forstod, at der var et utrolig dybfølt ønske blandt langt de fleste republikanske vælgere om en stramning af immigrationspolitikken, siger han.

- Det er stadig et super centralt punkt i forhold til, om han bliver genvalgt eller ej.

- Han vil gerne sende et signal til sin base om, at han er i gang, og nu gør han endnu mere, siger chefredaktøren, som kalder den store udskiftning i Trump-administrationen usædvanlig.

- Trump har kun siddet i lidt over to år, og alligevel er der kun ganske få ministre, som han i sin tid udnævnte, der stadig sidder, siger Anders Agner Pedersen, som peger på, at alle ministerposter er i spil.

- Der er gang i svingdøren i Det Hvide Hus, og det er måden, Trump kører sit præsidentskab, og det tror jeg ikke, at vi skal regne med, at der bliver lavet om på.