Yemens præsident, Abd-Rabbu Mansour Hadi, ventes at give efter for krav om forfatningsændringer og magtdeling fra den magtfulde Houthi-milits, der fremstår som den nye ledende magt i landet, siger iagttagere.
- Der vil inden for for få timer blive truffet beslutninger om at gå ind på kravene fra militsen, siger højtstående kilder i Sanaa til Reuters.
Houthimilitsen, som er tæt forbundet med Iran, rykkede for fire måneder ind i hovedstaden og har vundet stadig mere magt og indflydelse.
Premiereminsteren fik lov at gå
Shiamuslimske militsmænd, der blandt andet har belejret premierministerens residens i Yemens hovedstad, Sanaa, lod onsdag regeringslederen forlade den omringede bygning.
- Militsmændene lod premierminister Khalid Bahah forlade sin bolig efter to dages belejring, siger en talsmand, Rajih Badi. Han tilføjer, at der først var blevet ført forhandlinger med militsen.
Premierministeren har søgt tilflugt et sikkert sted.
Præsidentpalads fortsat omringet
Militsmændene har sagt, at deres handlinger skal beskytte eller stabilisere landet.
Men Yemens præsidentpalads er fortsat omringet, og præsident Abdrabuh Mansur Hadi synes reelt at være taget til fange forud for et møde med militsens ledere.
- Alle muligheder er åbne over for præsident Hadi, hed det tirsdag i en udtalelse fra Abdul Malik al-Houthi, der leder militsen, som har navn efter hans afdøde far.
I New York har Sikkerhedsrådet holdt krisemøde om udviklingen i Yemen, som FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, har sagt vækker dyb bekymring.
Arabiske ministre er utilfredse
Udenrigsministre fra flere arabiske golfstater er ellers i følge Reuters meget utilfredse med hvad de kalder et kup.
Ministrene sidder i samarbejdsorganisationen Gulf Cooperation Council, der blandt andet tæller Saudi Arabien og De Arabiske Emirater.
Ministrene forlanger ifølge Reuters, at Houthierne trækker sig tilbage fra præsidentpaladset og præsidentetns private bolig. Derudover skal militsen løslade præsidentens stabschef, som de kidnappede i sidste uge, og overlade kontrollen af Yemen til regeringen.
Det ser ikke ud til at ske foreløbigt. ´
Var med i tidligere aftale
Houthi-militsen har i mange år kæmpet mod regeringen i Sanaa og har siden september kontrolleret en række områder i Yemen, heriblandt dele af hovedstaden.
I september indgik militsen imidlertid en aftale med præsidenten om dannelse af en ny regering, hvor flere Houthi-folk blev udnævnt til rådgivere for præsidenten.
Aftalen betød samtidig, at militsen skulle trække sig væk fra en række centrale statslige institutioner, som de havde besat.
/ritzau/Reuters