Verdenssundhedsorganisationen WHO afviser argentinske lægers teori om, at det kan være et insektmiddel og ikke som hidtil antaget det myggebårne zikavirus, der kan føre til, at børn bliver født med underudviklede kranier.
- Efter yderligere gennemgang af toksologiske data på pyriproxyfen konkluderer WHO, at der ikke er noget bevis for, at larvicid kan være årsag til det nuværende udbrud af mikrocephaly i det nordøstlige Brasilien, skriver talsmand for WHO Tarik Jasarevic i en mail til Ritzau.
Det er en gruppe argentinske læger, der har sat spørgsmålstegn ved, om det rent faktisk er zikavirus, der er skyld i den store stigning i antal tilfælde af microcephali hos spædbørn i Sydamerika.
Det skriver teknologimediet Tech Times.
Lægerne i Physicians in Crop-Sprayed Towns (PCST), som er en argentinsk sammenslutning af læger, der beskæftiger sig med skader fra sprøjtegifte, mener, at de mange tilfælde af børn med misdannede hoveder skyldes gift i drikkevandet.
Ifølge PCST blev insektmidlet pyriproxyfen, der danner misdannelser hos myg, i 2014 tilsat Brasiliens vandforsyning for at undgå myggelarver i landets drikkevandstanke.
Lægerne mener, at midlet kan være grunden til de mange tilfælde af microcephali - en neurologisk lidelse, der medfører underudvikling af kraniet hos spædbørn.
- For eksempel har myndighederne i den brasilianske delstat Pernambuco tilsat pyriproxyfen til drikkevandet, og det er netop her, der findes flest af den myggeart, som bærer zikavirus, siger PCST i en rapport.
En andet argument er, at der ingen børn er født med microcephali i Colombia, hvor de seneste tal viser, at 5.013 gravide kvinder er bærere af zikavirus.
/ritzau/
Rettelse: Der stod ved en fejl store hoveder i underoverskriften. Det er rettet til små hoveder.