Wammen i Kuwait: Danske F16-fly får anerkendelse

Forsvarsministeren besøger de danske fly i Kuwait. Han bekræfter, at flyene har masser af aktivitet.

Den danske forsvarsminister, Nicolai Wammen (S), er i øjeblikket i Kuwait for blandt andet at besøge de udstationerede danske soldater i landet, hvor de syv danske jagerfly har base.

De danske fly har udført 11 missioner og kastet bomber. Ministeren vil dog ikke sige præcist, hvor og hvad de danske fly har angrebet i Irak.

- I nogle af de 11 missioner er der kastet bomber mod mål i Irak, men jeg vil ikke gå i detaljer med målene. Danske fly har leveret både i forhold til at indsamle efterretninger, i forhold til at støtte op om landtropper og også direkte i forhold til at angribe mål på jorden, siger Nicolai Wammen.

Er i fuld gang

Han har tidligere modtaget kritik for, at jagerflyene holdt stille på landjorden i Kuwait i adskillige dage efter ankomsten indtil de gennemførte deres første flyvning i torsdags.

- De danske fly er i fuld aktivitet nu, og fra blandt andet amerikansk side, er der stor anerkendelse af den danske indsats.

- De danske piloter leverer den indsats, som Folketinget har bedt dem om, og der er al grund til at være stolte af dem, siger Wammen, der tidligere i dag har mødtes med både amerikanske og kuwaitiske diplomater.

IS er langt fra knækket

USA har bombet Islamisk Stat i Irak i mere end to måneder, men gruppen kontrollerer stadig store områder i Nord- og Vestirak, og indtog for nyligt endnu en by, Hit, i det vestlige Irak.

Den danske forsvarsminister afviser dog, at det er fordi, koalitionens strategi i Irak ikke virker.

- Det er ikke nogen let opgave, og det kommer til at tage tid. Men målet er klart: Vi skal beskytte den irakiske civilbefolkning, som ISIL (et andet navn for Islamisk Stat, red.) udsætter for massakrer, henrettelser og slaveri, og så skal vi beskytte Europa og USA mod den trussel, som terrorgruppen ISIL udgør, siger Nicolai Wammen.

Andre grupper begår forbrydelser

Men der er mange grupper, som begår overgreb i Irak. Amnesty International har for eksempel lige dokumenteret, at regeringsstøttede militser i Irak står bag bortførelser og krigsforbrydelser.

Mange frygter, at Danmark risikerer at agere luftstøtte for andre, der også overtræder menneskerettigheder.

- Svaret er, at vi har en bred koalition, som skal beskytte de civile irakere bedst muligt mod ISIL's forfærdelige overgreb.

- Vi er ikke i en del af verden, hvor alt er perfekt, men vi har en bred samlet koalition, som er gået sammen om at støtte op om den irakiske regeringshær for netop at beskytte de civile.

Se interviewet med forsvarsminister Nicolai Wammen i videoen over artiklen.