Wagner-chefens russiske nyhedsfabrik lukker efter oprør

Jevgenij Prigozjins medier er blevet blacklistet, og der er rapporter om lukning af moderselskab.

En kvinde fjerner Wagner-gruppens logo fra det tidligere hovedkvarter i Sankt Petersborg lørdag. (Foto: © Anton Vaganov, Ritzau Scanpix)

Jevgenij Prigozjin er en driftig mand.

Ud over den private hær af lejesoldater Wagner-gruppen står den 62-årige russer bag et vidtforgrenet forretningsimperium, der blandt andet omfatter et stort medieselskab.

Men efter Wagner-gruppen i sidste weekend indledte et væbnet oprør mod Ruslands militære ledelse, kan Prigozjins dage som russisk mediemogul være ovre.

Fredag meddelte Ruslands mediemyndighed, Roskomnadzor, ifølge AP, at mindst fem nyhedsmedier, der kontrolleres af Prigozjin, var blevet blacklistet og blokeret. Det drejer sig om nyhedsbureauet RIA FAN og fire online nyhedsmedier.

Og indgrebet mod Wagner-chefens medieforretning ser ud til at være langt mere vidtgående.

Jevgenij Prigozjin forlod Rostov-ved-Don i det sydlige Rusland sent lørdag. (Foto: © Uncredited, Associated Press)

'Vi lukker ned'

I løbet af de seneste dage har flere russiske medier citeret kilder for, at holdingselskabet bag Prigozjins mediefirmaer, Patriot Media, er blevet lukket. Det skriver Moscow Times. Indtil videre står det hen i det uvisse, om Prigozjin i givet fald selv har truffet beslutningen, eller om der er tale om en tvangsopløsning.

Sent lørdag bekræftede chefen for Patriot Medias flagskib, nyhedsbureauet RIA FAN, tilsyneladende, at holdingselskabet har trukket stikket.

- Jeg meddeler vores beslutning om at lukke ned og forlade landets informationssfære, siger RIA FAN-chefen, Yevgeny Zubarev, ifølge Reuters i en video på Patriot Medias profiler på sociale medier.

Zubarev giver ingen begrundelse for beslutningen i sin video, hvor han i stedet hylder Patriot Medias indsats for at forsvare både Prigozjin og Ruslands præsident, Vladimir Putin, mod angreb fra Ruslands opposition.

Se vores explainer om Wagner-chefen Jevgenij Prigozjin:

Slut med troldefabrik

Udenfor Rusland har Patriot Media mest gjort sig bemærket som ejer af selskabet Internet Research Agency.

Firmaet kaldes "Putins troldefabrik" og blev etableret i 2013 for at sprede falske nyheder og desinformation, der tjener Ruslands internationale interesser. Internet Research Agency gjorde sig særligt bemærket i forbindelse med præsidentvalget i USA i 2016, som Donald Trump vandt.

De russiske myndigheder har endnu ikke kommenteret troldefabrikkens fremtid efter Wagner-gruppens oprør. Men de samme medier, som forudsagde lukningen af Prigozjins nyhedsmedier, siger, at Internet Research Agency også er fortid.

Internet Research Agency arbejdede målrettet på, at Donald Trump skulle vinde præsidentvalget i USA i 2016. (Foto: © Brendan SMIALOWSKI, Ritzau Scanpix)

Wagner-lejr i Belarus?

Sidste lørdag indgik Jevgenij Prigozjin en aftale om at stoppe oprøret i Rusland på den betingelse, at han og Wagner-gruppens soldater ville slippe for at blive retsforfulgt og kunne leve i eksil i Belarus.

Præsidenten i Belarus, Aleksandr Lukasjenko, har bekræftet, at Wagner-chefen opholder sig i landet. Men Prigozjin selv har ikke givet lyd fra sig, siden han lagde en lydoptagelse på beskedtjenesten Telegram mandag.

Aleksandr Lukasjenko sagde, at han har tilbudt Wagner-gruppen en "forladt militærenhed". Oprørshæren Bypol, der kæmper mod Lukasjenkos styre, har peget på Osipovichi i det nordlige Belarus som Wagner-soldaternes nye opholdssted.

Satellitfoto, som nyhedsbureauet AP har analyseret, viser en nylig oprettet teltlejr på en forladt militærbase i Osipovichi.

Sammenlign satellitfoto fra militærbasen i Osipovichi:

Satellitbilleder af formodet Wagner-lejr. (Foto: © PLANET LABS PBC, Ritzau Scanpix / Foto: © PLANET LABS PBC, Ritzau Scanpix)