Islandsk tv var i går aftes midt i en debat om det lokale budget, da studieværten blev lidt fraværende.
- Undskyld, jeg hørte ikke efter, sagde studieværten til politikeren.
- Jeg fik lige nogle nyheder i mit øre. Det lader til, at vulkanudbruddet er begyndt på Reykjanes-halvøen, sagde værten Bergsteinn Sigurdsson ifølge RUV.
Det, som indbyggerne i Island har ventet på i over en måned, var gået i gang.
Ved 22-tiden i aftes brød lavaen igennem overfladen nord for byen Grindavik i den sydvestlige del af Island. Fra en næsten fire-kilometerlang sprække vælter lavaen nu op.
- Det ligner noget fra en film! sagde den amerikanske turist Robert Donald Forrester, der bag politiets afspærring beundrede naturens kræfter i aktion.
Han var begejstret over at få lov til at være på Island netop nu.
- At se lavaen komme op af undergrunden, selv på dette særlige kontinent, er bare fascinerende at se, siger han.
'En bittersød følelse'
Men den franske turistguide, Ael Kermarec, der bor på Island, er dog mere splittet.
- Der sker en hel del nu, men byen risikerer at ende under lavaen, der flyder bagved os. Så jeg har blandende følelser, hvis jeg skal være ærlig, siger han.
- Lad os nu se, hvordan det går og hvor lang tid, det varer. Det er fantastisk at se, men ja, det er med en bittersød følelse i øjeblikket, siger Ael Kermarec.
Den gode nyhed er dog, at islændingene er klar.
Allerede 11. november blev Grindaviks 3.800 beboere evakueret, da en sværm af jordskælv fik asfalten i byen til at slå revner.
Grindavik skulle forlades om natten
Siden har indbyggerne kun kortvarigt fået lov til at komme tilbage for at hente kæledyr og vigtige ejendele.
Hver aften ved 21-tiden skulle byen være forladt. Derfor var det også heldigt, at udbruddet skete sent på aftenen. Der er således ingen melding om tilskadekomne eller folk, der er fanget af lavestrømmen i området, fortæller den lokale politichef til RUV's morgennyheder.
- Natten gik godt, siger politichef Ulfar Ludvíksson.
- Nu handler det om at holde området lukket, siger han.
Også Hjørdís Gudmundsdottir, kommunikationschef hos det islandske beredskab, siger, at natten har været stille. Hun opfordrer folk til at holde sig fra området, selvom det ifølge Gudmundsdottir "ligger i islændingenes DNA" at valfarte til vulkanudbrud.
Den berømte turistattraktion Den Blå Lagune er lukket, og myndighederne har bygget jordvolde rundt om et lokalt kraftværk, der forsyner området med varme og strøm.
Vulkanolog: Lava har kurs væk fra byen
Indtil videre tyder alt dog på, at lavastrømmen ikke har retning mod Grindavik, fortæller Rikke Pedersen, der bor i Island og er leder af Nordisk Vulkanologisk Center, der hører under Islands Universitet.
- Lavaen bevæger sig stadigvæk overvejede mod øst og nordøst, og det er godt for Grindavik, som ligger umiddelbart syd herfor. Den sydligste del af sprækken ligger kun omkring tre kilometer fra byen, siger hun.
Udbruddet er dog ganske stort, i forhold til hvad man tidligere har set i området, fortæller hun. Men det var også i vente i forhold til størrelsen på den underjordiske sprække med magma, der i november åbnede sig i undergrunden.
- Vi har efterfølgende kunnet se, at der var ophævninger igen i hele området. Så det er at forvente, men hvor lang tid, det kommer til at stå på, er ikke noget, vi kan spå om, siger hun.
Da udbruddet var på sit kraftigste i nat sprøjtede lavaen op i en højde af 100 meter, men nu lyder meldingerne, at aktiviteten i området er på et lavere niveau.
Udbruddet kan dog sagtens forsætte i dage- eller ugevis, fortæller Rikke Pedersen,
- Der kommer ikke til at være nogle juleplaner hjemme i Grindavik. Det er nok ikke det scenarie, som vi kan forestille os nu, siger Rikke Pedersen fra Nordisk Vulkanologisk Center.