Siden natten til lørdag har der i den islandske vulkan Bárdarbungas indre været flere hundrede skælv, hvor det største målte 4,5 på Richter-skalaen.
Det har resulteret i, at de islandske myndigheder i går opgraderede til det næsthøjeste risikoniveau, orange.
Selvom der er risiko for, at vulkanen, der ligger under Vatnajökull-gletsjeren, går i udbrud, vil omfanget ikke blive det samme, som da vulkanen under Eyjafjallajökull-gletsjeren gik i udbrud i starten af 2010 og lammede store dele af flytrafikken til og fra Europa.
Det siger Rikke Pedersen, administrationschef på Nordisk Vulkanolgisk Institut på Island.
- Den kemiske sammensætning i Bárdarbunga er mere primitiv end Eyjafjallajökulls, hvilket betyder, at den er mindre eksplosiv.
Bárdarbungas mindre eksplosive sammensætning har for eksempel indflydelse på, hvor høj en askesky vulkanen kan skabe.
Grovkornet aske
Et af de største problemer, da Eyjafjallajökull gik i udbrud, var, at askens partikler var så små, at de relativt nemt blev båret af luften, hvilket var til stor gene for flytrafikken.
Det vil ikke være tilfældet med Bárdarbunga, vurderer Rikke Pedersen.
- Det er et helt andet system. Når smelten, altså magmaen, kommer i kontakt med smeltevandet, bliver det til aske. Bárdarbungas sammensætning vil gøre, at asken vil blive mere grovkornet, hvilket gør, at det falder hurtigere til jorden og ikke bliver båret af vinden i samme omfang som i 2010.
- I bedste tilfælde vil en mulig askesky kun være lokal, siger hun.
Tyk is
En anden faktor, der spiller ind ved et eventuelt udbrud og askesky, er isens tykkelse.
Selvom isens tykkelse ikke påvirker vulkanens eksplosivitet og askesølje, kan den have stor indflydelse på et udbrud.
- Tykkelsen på isen har betydning for, hvor lang tid det tager for udbruddet at smelte sig igennem isen og op til overfladen. Jo tykkere isen er, des længere advarselstid, siger Rikke Pedersen.
Ikke siden 1996 har der været så stor aktivitet og skælven i området, hvor Bárdarbunga ligger. Vulkanen er en del af Islands største vulkansystem.