Vulkan er gået i udbrud nær Reykjavik, og det var ventet, at det ville ske

Der forventes ikke en stor askesky som i 2010.

Lavaen flyder fra vulkanen Fagradalsfjall ikke langt fra Reykjavik. (Foto: © ICELANDIC COAST GUARD, Scanpix)

En vulkan er gået i udbrud i Island.

Det oplyser Islands meteorologiske institut fredag aften kort før midnat.

Vulkanen ligger omkring 30 kilometer fra Reykjavik på halvøen Reykjanes.

- Et vulkanudbrud er begyndt i Fagradalsfjall. Flykoden er rød, skriver instituttet på Twitter.

Udbruddet begyndte klokken kvart i ni fredag aften, og det vurderes som et lille et af slagsen. Sprækken er cirka 500 meter lang, og området med magma dækker cirka en kvadratkilometer, skriver det islandske meteorologiske institut på Twitter.

Selvom billederne er spektakulære, så er der indtil videre ingen grund til bekymring, fortæller Rikke Pedersen.

Hun er leder af Nordisk vulkanologisk institut og befinder sig i øjeblikket i Island, hvor hun bor.

- Det er et meget roligt scenarie, vi har. Det er i et område, der ikke berører nogen som helst infrastruktur, og det er ikke et askeudbrud.

Systemet har været inaktivt i 900 år ifølge det meteorologiske institut. Det seneste udbrud på Reykjanes fandt sted for omkring 800 år siden i år 1240.

Derfor har det faktisk også været ventet, at der ville komme et udbrud.

- Vi ved, at Reykjanes-halvøen har de her perioder med aktive udbrud, og så går den i dvale i en længere periode, så vi vidste, at det var ved at være oppe over, siger Rikke Pedersen.

Islands største lufthavn, Keflavik-lufthavnen, er trods indledningsvise meldinger om det modsatte ikke lukket, skriver nyhedsbureauet Reuters.

I 2010 blev den europæiske luftfart lammet af et udbrud i en anden vulkan, Eyjafjallajökull, der sendte en kæmpe askesky til himmels.

Nu er der af andre årsager ikke mange fly i luften for tiden, men der er ikke grund til at frygte en gentagelse denne gang, beroliger lederen af det vulkanologiske institut.

- Sådan som det ser ud i øjeblikket, har vi lava, der strømmer ud på overfladen, og det danner ikke aske. Det værste scenarie, man kan forestille sig for flytrafikken, er, at sprækken åbner sig op ud i havet og kommer i kontakt med vandet der. Det ville skabe eksplosivitet. Men det er ikke et scenarie, vi ser på i øjeblikket.

Sent fredag hastede politi og kystvagten ud til området, men offentligheden er blevet bedt om at blive væk.

Udbruddet har ellers vækket nysgerrigheden hos de lokale, skriver Reuters.

- Jeg kan se den glødende himmel fra mit vindue. Alle hopper i bilerne for at køre derop, sagde Rannveig Gudmundsdottir, der bor i byen Grindavik otte kilometer fra vulkanen ifølge nyhedsbureauet.

Den form for interesse i vulkanudbruddet er man selvsagt ikke begejstret for hos myndighederne.

- Vi har desværre set på Snapchat og Facebook, at folk forsøger at komme tættere på, siger Adolf Thorsson, der står i spidsen for redningsindsatsen i Grindavik.

I baggrunden kan man se udbruddet, der har ramt Island. (Foto: © VF.IS, Scanpix)

Flere eksperter skal nu med en helikopter ud for at besigtige udbruddet, oplyser det meteorologiske institut fredag.

Området er generelt ubeboet. Udbruddet menes derfor ikke umiddelbart at udgøre nogen større fare for mennesker. Den lille fiskerby Grindavik ligger dog ikke så langt derfra.

På det lokale medie Iceland Monitors hjemmeside kan man se en rød nattehimmel over Fagradalsfjall.

Udbruddet menes at have forbindelse til vulkansystemet Krýsuvík.

Himlen er blevet rødglødende efter udbruddet. Her er det med udkig fra Islands berømte Blå Lagune. (Foto: © HALLDOR KOLBEINS, Scanpix)

I området er udbrud typisk af en art, hvor lava flyder konstant ud af vulkanen. Det står i modsætning til mere eksplosive udbrud, hvor askeskyer kan blive sendt højt op i luften.

Området har været under øget overvågning, efter at et jordskælv med en beregnet styrke på 5,4 ramte udkanten af Reykjavik 24. februar.

Skælvet er blevet efterfulgt af et usædvanligt stort antal mindre rystelser.

Således er der i perioden blevet registreret 50.000 rystelser. Det er det højeste antal, siden man i 1990 begyndte at lave digitale opgørelser.

/ritzau/AFP

Rettelse: Det fremgik af en tidligere version, at lufthavnen Keflavik var lukket for flytrafik. Det er ikke tilfældet.