Forholdet mellem EU og Tyrkiet er alt andet end varmt for tiden.
Men hvis der skal findes en løsning på den flygtningekrise, der i de seneste uger har sat især Grækenland under et voldsomt pres, er der brug for, at de to parter sætter sig ned og får genopbygget samarbejdet.
Det er meldingen fra kommissionsformand Ursula von der Leyen, inden hun i aften skal mødes med den tyrkiske præsident, Recep Erdogan, for at diskutere den højspændte situation.
- I aften skal vi genstarte dialogen, så vi sammen kan udarbejde en fælles køreplan. Vi vil skridt for skridt gennemgå de forskellige emner, så vi kan finde ud, af hvordan vi kan bevæge os videre på en forhåbentlig mere positiv måde, end vi har set de seneste uger, lyder det fra kommissionsformanden, der får selskab af rådsformand Charles Michel under aftenens møde i Bruxelles.
- Men det her er kun en begyndelse, understreger hun.
Erdogan havde håbet på støtte
Krisen brød ud, da den tyrkiske præsident for snart halvanden uge siden annoncerede, at han i strid med den flygtningeaftale, som EU og Tyrkiet indgik for fire år siden, havde valgt at ”åbne dørene” mod Europa.
Lige nu befinder der sig omkring 3,7 millioner syriske flygtninge i Tyrkiet. Og ifølge præsident Erdogan har tyrkerne ikke fået den hjælp fra EU-landene, som de ellers var blevet stillet i udsigt.
- Jeg havde håbet på mere støtte fra det internationale samfund, hvad angår flygtninge, understregede han ifølge Ritzau i går i en tale.
Titusindvis af flygtninge og migranter har i de seneste uger taget turen fra Tyrkiet til nabolandet Grækenland, hvor de lige nu opholder sig grænseområderne – heriblandt på øen Lesbos, der ligger tæt på den tyrkiske vestkyst.
Ifølge den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), har den tyrkiske præsident taget de mange flygtninge og migranter som gidsler for at presse EU-landene. Og Ursula von der Leyen er enig i, at der er tale om ”et politisk motiveret pres på EU’s ydre grænser”.
- Hvis vi skal finde en løsning på denne situation, er der brug for at lette det pres, der er blevet sat på grænsen, siger hun og tilføjer, at man skal respektere det pres, tyrkerne er under.
Igen i dag har der været uro ved grænsen mellem Grækenland og Tyrkiet:
Brug for mere hjælp
De græske myndigheder har dog valgt at lukke grænsen og midlertidigt suspendere retten til at søge om asyl for at få styr på situationen. Men det er uholdbart, understreger Ursula von der Leyen.
- Vi har en forpligtelse til at beskytte grænsen. Men vi har også en forpligtelse til at sikre fundamentale rettigheder, herunder retten til at søge om at få asyl, siger kommissionsformanden, som dog understreger, at Grækenland skal have hjælp til at håndtere de mange nyankomne.
EU-landene har allerede afsat godt 2,6 milliarder kroner, der skal bruges på forbedre situationen på blandt andet Lesbos, og der vil snart blive afsat et tilsvarende beløb, siger Ursula von der Leyen.
Men ifølge kommissionsformanden er også vigtigt, at der bliver taget hånd om de uledsagede mindreårige, der lige nu befinder sig i grænseområdet.
- Jeg er meget bekymret for deres situation. Det er bydende nødvendigt, at vi får dem væk fra øerne, siger hun.
Frankrig, Portugal, Luxembourg, Finland og Tyskland har allerede sagt god for, at de vil tage imod nogle af dem. Det glæder kommissionsformanden.
- Men der bliver brug for mere hjælp, tilføjer hun.
Aftenens møde mellem EU og Tyrkiet går i gang klokken 18.00.