'Vil blive bedømt på handlinger' - Taliban-regering mødt med skepsis

Afghanistans magthavere har ignoreret løfter om at være inkluderende.

En afghaner sælger Taliban-flag i Kabul foran billeder af bevægelsens ledere. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

En hardliner på FN's sanktionsliste, en eftersøgt terrorist og ingen politiske modstandere eller kvinder.

Det var nul indrømmelser at spore, da Taliban tirsdag præsenterede en ny regering i Afghanistan.

Den islamistiske bevægelse har tidligere lovet at danne en inkluderende regering. Men foreløbig sidder mullaher fra Talibans gamle garde tungt på ministerlisten.

Taliban forsvarer sig med, at der kun er tale om en midlertidig regering, og at man stadig mangler at sætte navn på flere ministerposter.

Men omverdenen virker langt fra overbevist om islamisternes gode intentioner.

Bekymring i USA

USA er bekymret over sammensætningen af Taliban-regeringen. Det siger en talsmand for udenrigsministeriet natten til onsdag.

- Vi bemærker, at listen af navne udelukkende består af medlemmer af Taliban eller folk i deres nære kreds og ingen kvinder.

- Vi er også bekymrede over de forbindelser og det omdømme, som flere af individerne har, siger talsmanden.

Han gør klart, at regeringen vil blive bedømt "på dens handlinger, ikke ord".

USA's udenrigsminister Antony Blinken mødtes tirsdag med afghanske studerende i Doha i Qatar. (Foto: © MARWAN TAHTAH, Ritzau Scanpix)

Den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, har taget initiativ til at samle en gruppe af 20 vestlige lande, som skal lave en ramme for et samarbejde med Taliban-regeringen.

Gruppen mødes virtuelt onsdag. På forhånd advarer en af deltagerne, den tyske udenrigsminister Heiko Maas, om, at Afghanistan er truet af flere humanitære kriser, som kræver "samarbejde og koordinering".

Videre siger han, at meddelelsen om en midlertidig regering ”uden deltagelse af andre grupper og gårsdagens vold mod kvindelige demonstranter og journalister i Kabul er ikke signaler, der gør os optimistiske.”

FN: Hvor er kvinderne?

FN's talsmand, Farhan Haq, understreger, at organisationen ikke har mandat til at anerkende eller afvise regeringsdannelser. Den slags er op til medlemslandene.

Men han har alligevel en syrlig bemærkning til Talibans ministerliste.

- Fra vores synspunkt kan kun en forhandlet og inkluderende aftale bringe varig fred til Afghanistan, siger Farhan Haq ifølge al-Jazeera.

Onsdag demonstrerer kvinder igen i Kabuls gader. (Foto: © HOSHANG HASHIMI, Ritzau Scanpix)

Lederen af FN's kvindeorgan UN Women, Pramila Patten, kan også sagtens tøjle sin begejstring.

- Ved at udelukke kvinder fra regeringmaskineriet har Talibans ledelse sendt det forkerte signal i forhold til deres erklærede mål om at opbygge et inkluderende, stærkt og velstående samfund, siger hun.

Venligere toner

Taliban-regeringen får en lidt venligere modtagelse i de lande, som på forhånd har sagt, at de vil samarbejde med Afghanistans nye magthavere.

En viceudenrigsminister i Qatar, der længe har huset et forhandlingsteam fra Taliban, mener, at gruppen udviser "pragmatisme".

- Lad os gribe mulighederne... og se på deres offentlige handlinger, siger viceudenrigsminister Lolwah al-Khater til AFP.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, indskærper, at ingen ved, hvor længe den midlertidige Taliban-regering kommer til at sidde.

- Det eneste, vi kan gøre, er at følge processen nøje, siger Erdogan ifølge Hurriyet Daily News.

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan har signaleret, at han vil spille en aktiv rolle i Afghanistan fremover. (Foto: © STEVO VASILJEVIC, Ritzau Scanpix)

Tyrkiet har været nævnt som operatør af lufthavnen i Kabul, men der er ingen konkrete aftale endnu, oplyser præsidenten.

Kina vil bevare kommunikationen med Afghanistans nye regering, som kineserne ser som en nødvendigt skridt for at genopbygge landet, skriver Reuters. Men stormagten havde hellere set en mere broget sammensat regering end den, Taliban præsenterede tirsdag.

- Vi håber Afghanistans nye magthavere vil lytte bredt til mennesker af alle racer og fraktioner for at imødekomme sit eget folks forhåbninger og det internationale samfunds forventninger, siger en talsmand for Kinas udenrigsministerium.