Vigtig frontlinjeby er faldet: Vesten har for sent indset, hvilken slags krig det ville blive, siger analytiker

De ukrainske styrker mangler ammunition, og det vil russerne udnytte, siger forsvarsanalytiker.

I månedsvis har det ukrainske forsvar besvaret den russiske ild med langrækkende våben som blandt andet Caesar-haubitser-systemer, som dem Danmark har doneret. Men ammunition er blevet en mangelvare. (Foto: © LIBKOS, Associated Press)

Ukrainske styrker har trukket sig tilbage fra frontlinjebyen Avdijivka i det østlige Ukraine efter flere måneder med hårde kampe mod den russiske hær.

Dermed har Rusland fået en - omend dyrtkøbt - vigtig sejr under bæltet.

Fra den nytiltrådte ukrainske forsvarschef, Oleksandr Syrskyi, lød det, at tilbagetrækningen skete for at redde ukrainske liv.

- Vores soldater har aftjent deres militære tjeneste med værdighed, gjort alt i deres magt for at ødelægge de bedste russiske militære enheder, påført fjenden store tab af både mandskab og udstyr, lød det fra Oleksandr Syrskyi på Facebook.

Men bag meldingen gemmer sig også den virkelighed, at de ukrainske tropper ved fronten simpelthen mangler ammunition til at kunne påføre fjenden store tab.

Noget, den ukrainske præsident Zelenskyj også lørdag mindede hele verden om under den årlige sikkerhedskonference i München.

Som andre frontlinjebyer er Avdijvka blevet sønderskudt af russiske granater og missiler. (Foto: © Aris Messinis, Ritzau Scanpix)

Den ukrainske mangel på ammunition - særligt til langtrækkende våben - skyldes simpelthen, at russerne langt før nogen andre fik øjnene op for, hvilken type krig slaget om Ukraine ville blive.

Sådan lyder det fra militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen.

- Situationen er en konsekvens af, at russerne tidligere end ukrainerne - og i særdeleshed os i Vesten - har indset, at det her ville blive en lang krig, så de har formået at omstille deres produktion på en måde, som vi først er begyndt på nu, siger militæranalytikeren.

- Så de har et år til halvandets forspring i at komme op i gear til at producere granater, og det er det, der giver dem en fordel lige nu.

Russerne vil udnytte momentum

Oven i det russiske forspring skal lægges, at en stor amerikansk hjælpepakke er blevet forsinket i månedsvis, fordi republikanerne blokerer for, at den stemmes endeligt igennem.

Det fik Adrienne Watson, som er talsperson for USA's nationale sikkerhedsråd, til lørdag at sige, at den russiske erobring af Avdijivka er "omkostningen ved Kongressens passivitet".

Og russerne kommer til at udnytte, at de lige nu har succes på slagmarken, siger Anders Puck Nielsen.

- Russerne vil forsøge at udnytte det momentum, de har lige nu. De er i offensiven mange steder, og det vil de blive ved med.

Ukraine bør modtage flere våben, lød det fra Mette Frederiksen under den årlige sikkerhedskonference i München. (Foto: © THOMAS KIENZLE, Ritzau Scanpix)

Mette Frederiksen vil markere årsdag med flere våben

Danmarks statsminister, Mette Frederiksen (S), deltager også i sikkerhedskonferencen i München.

Her gjorde hun det klart, at hun mener, at toårsdagen for Ruslands angreb på Ukraine bør markeres ved, at Vesten giver flere våben til det ukrainske forsvar.

- Vi skal sikre, at på lørdag, når krigen har varet i to år, så får Ukraine flere leverancer. Konkrete leverancer på landjorden, siger Mette Frederiksen ifølge Ritzau.

Det handler om ammunition, artilleri, langtrækkende missiler, droner og mere til koalitionen af F-16-fly, uddyber hun.

- Når jeg ser på Europa under covid-19-pandemien, lykkedes det os at producere en vaccine på et år, hvad normalt tager otte til ti år.

- Jeg vil gerne understrege, at på lørdag bør der være nye leverancer. Nye donationer. Militært udstyr til Ukraine frem for flere ord. Ord vil ikke løse denne situation, lød det fra Mette Frederiksen under en paneldebat.

Selvom de ukrainske tropper har forladt Avdijivka efter fire måneders hårde kampe, er Oleksandr Syrskyi sikker på, at man vil generobre byen.

- Vi vil vende tilbage. Slava Ukraini (hæder til Ukraine, red.).