VIDEO USA-korrespondent: Et særsyn at FBI-direktør lægger kortene på bordet

FBI’s direktør bekræfter, man efterforsker russisk indblanding i den amerikanske valgkamp.

Det er ikke hver dag, at den siddende direktør i det amerikanske forbundspoliti (FBI) føler sig forpligtet til at orientere om en igangværende efterforskning. Ikke desto mindre er det præcis det, FBI-direktør James Comey netop har gjort ved en åben høring i den amerikanske kongres.

Her bekræfter FBI-chefen, at man i øjeblikket efterforsker en potentiel russisk indblanding i den amerikanske valgkamp. Og samtidig efterforsker man også potentielle relationer mellem medlemmer af Donald Trumps stab og Rusland samt et potentielt aktivt samarbejde mellem Rusland og Donald Trumps kampagne.

Det er dermed første gang, FBI-direktøren bekræfter en igangværende efterforskning, der involverer Trump-kampagnen, fortæller DR Nyheders USA-korrespondent, Johannes Langkilde.

- Det er signifikant. Normalt bekræfter FBI ikke, om der er en efterforskning eller ej. Det er et særsyn, at der overhovedet er en efterforskning i gang, hvor man ser på eventuelle kontakter mellem Rusland og Trump-kampagnen, siger Johannes Langkilde.

Trump afviser enhver indblanding

Præsident Donald Trump har konsekvent afvist enhver kontakt mellem Trump-kampagnen og den russiske regering. Tilbage i februar kaldte han beskyldningerne for ”nonsens” på Twitter.

Men trods de gentagne afvisninger er det fortsat en sag, der spøger på den anden side af Atlanten.

- Det er jo en sag, der bliver ved med at forfølge ham. Det hænger som en stor skygge over hans præsidentembede, siger Johannes Langkilde.

Han henviser samtidig til, at et flertal af amerikanerne går ind for, at en særlig anklager undersøger beskyldningerne om en forbindelse mellem Trumps kampagne og Rusland. Det viser blandt andet en meningsmåling fra CNN, hvor to ud af tre amerikanere går ind for at få forholdet undersøgt.

Ingen beviser fra FBI-direktøren

Men selvom en potentiel forbindelse nu bliver kigget efter i sømmene, så understreger Johannes Langkilde, at der indtil videre ikke er fremlagt skyggen af dokumentation for, at det skulle være tilfældet.

- Det er jo et problem, hvis USA's siddende præsident har samarbejdet med en fremmed statsmagt om at vinde valget eller er blevet presset til at komme med indrømmelser overfor Rusland – eller at de måtte have materiale, der kunne kompromittere ham. Men intet er bevist endnu.

Det er anden gang på under et halvt år, at James Comey løfter sløret for en igangværende efterforskning.

I oktober – blot 11 dage før det amerikanske præsidentvalg – valgte FBI-direktøren at bekræfte en efterforskning i den såkaldte e-mailsag mod Hillary Clinton. Det blev dengang mødt med kritik, fordi det skete kort inden valget.