Når USA’s præsident, Barack Obama, senere i dag deltager i en mindehøjtidelighed for de fem politifolk, som blev dræbt af en enkelt drabsmand i sidste uge, tager han fat på et betændt emne i USA: Racisme.
I løbet af sit præsidentskab har Barack Obama ikke holdt særligt mange taler om racespørgsmålet, men nu bliver han igen tvunget til det, selvom han altså har været meget tilbageholdende med at tale alt for direkte om racisme mod sorte amerikanere.
Mandag aften erkendte den amerikanske ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, at der finder systemisk racisme sted i hans hjemland.
- Der er systemisk racisme i USA. Det er en del af vores historie. Vi har haft med det at gøre i 300 år, og sådan vil det fortsat være, sagde han i Deadline på DR2 mandag aften.
- 300 års smerte forsvinder ikke fra dag til dag
Systemisk racisme handler om, at sorte og andre minoriteter bliver diskrimineret på arbejdspladsen, og hvor de bor.
- Mange mennesker troede nok på en forenklet måde, at valget af Obama i 2008 ville gøre en ende på århundreders raceopdeling, og det, som vi har set i denne uge, og uge efter uge, er, at det ikke passer, sagde Rufus Gifford.
Direkte adspurgt om Barack Obama har talt for meget og gjort for lidt ved racespørgsmålet, svarede Rufus Gifford, at han ikke er enig i den påstand:
- Vi taler om 300 års smerte. Det ændrer sig ikke fra den ene dag til den anden. Det ændrer sig ikke med valget af en afroamerikansk præsident. Det handler om noget meget dybere, sagde han.
Se et sammenklip af interviewet med Rufus Gifford i videoen i toppen af artiklen, og se hele interviewet med Rufus Gifford her.
Rettelse: Artiklen blev klokken 11.06 opdateret. Da lød rubrikken: "Rufus Gifford hos Krasnik: Der er systematisk racisme i USA". Ordet systematisk er ikke korrekt, der er tale om systemisk. Derfor er ordet blevet rettet til systemisk i artiklen.