Langt færre kinesiske forældre end forventet har bedt om tilladelse til at få barn nummer to.
En af dem er Zhao Jing, HR-konsulent og mor til en pige på ti år i Beijing.
- Det er alt for besværligt og forbundet med en stor byrde. Hvis vi var millionnærer så måske. Men for en almindelig middelklassesfamilie som os er det for besværligt og dyrt, siger hun.
En million ansøgere
Kinas Nationale Sundheds- og Familieplanlægningskommission meddelte mandag, at næsten en million kinesiske par har søgt om tilladelse til at få barn nummer to. I alt er omkring 11 millioner par egnede til at få barn nummer to, meddelte den kinesiske regering, da den præsenterede to-barnspolitikken for et års tid siden.
Med den nye politik kan forældre, hvor den ene er enebarn, nu få to børn. Tidligere har kun forældre, hvor begge var enebarn, fået lov til at få barn nummer to.
Zhao Jings datter bruger det meste af sin fritid på at læse lektier, hun går til ekstraundervisning i weekenderne, og hun går også til sport.
- Det er forbundet med et stort ansvar at opdrage et barn, især i Kina. Det kan nemt blive en byrde, der koster mange penge og tager meget tid, fordi der er visse forventninger til et barn i Kina, siger Zhao Jing.
Et-barnspolitikkens problemer
Kinas etbarnspolitik blev iværksat i 1979 for at dæmpe den galopperende vækst i landets befolkning. Herefter blev par belønnet med blandt andet kontante beløb og bedre boliger, hvis de holdt sig til at få et enkelt barn.
Missionen med at stoppe befolkningstilvæksten lykkedes, men det har blot ført andre demografiske problemer med sig i verdens folkerigeste land.
Fødselsraten nåede ned på 1,4, og i 2011 faldt arbejdsstyrken i Kina for første gang siden 1963. Politikken har også ført til en skæv fordeling mellem antallet af drenge- og pigebørn.
Forklaringen på den skæve kønsfordeling skal blandt andet findes i, at drenge i traditionel opfattelse er mere værd, da pigen giftes væk og derfor gør mindre nytte til sikring i alderdommen, mens drengene betragtedes som en kilde til indtjening.
DR's journalist besøgte Zhao Jing og hendes datter sidste år, da to-barnspolitikken blev præsenteret. Du kan se, hvorfor Zhao Jings datter Apple gerne vil have en bror eller søster i videoen over artiklen.