Det kan godt være, at den radikale Margrethe Vestager ikke er at finde på stemmesedlen, når de danske vælgere skal stemme til det kommende europaparlamentsvalg i maj.
Alligevel kommer den danske konkurrencekommissær til at spille en aktiv rolle i valgkampen i både Danmark og resten af Europa.
I dag kom det nemlig frem, at den tidligere frontkvinde for De Radikale bliver en del af det hold, der skal være ansigtet udadtil for Europas liberale partifamilie, Alde, frem mod valget.
- Jeg skal deltage i debatten og forhåbentlig inspirere folk til at stemme, siger hun.
- Jeg vil meget gerne deltage der, hvor jeg kan bidrage, og hvor det giver mening i de tværeuropæiske debatter. Men jeg tror, de er langt bedre til at vinde valget derhjemme på egen hånd.
Et hold uden hierarki
Holdet, der har fået navnet ”Team Europe”, kommer til at bestå af syv liberale politikere fra hele Europa, heriblandt partiets nuværende gruppeformand i Europa-Parlamentet, belgiske Guy Verhofstadt.
Og de sætter sig samtidig i spil til de EU-topposter, der skal fordeles efter valget til maj. Ikke mindst den magtfulde post som formand for Europa-Kommissionen.
Men hvor eksempelvis den konservative partifamilie, EPP, stiller med én spidskandidat til formandsposten, og den grønne gruppe stiller med to, har Alde valgt at lave et hold med hele syv politikere.
- Vi er et hold uden hierarki, og der ikke sat nogle labels eller adresse på, hvor vi skal hen efter valget, siger hun.
Hvis der kommer nogen og spørger dig, om du har lyst til at tage jobbet som kommissionsformand, hvad svarer du så?
- Det vil jeg så svare på, hvis det nogensinde skulle ske.
Så det vil du ikke udelukke?
- Der er to måneder til valget, og jeg tror, alle ved, at sådan nogle spørgsmål skal man ikke svare på, for der er tusind forskellige ting i spil.
Lægger låg på begejstringen
Margrete Vestager fik posten som konkurrencekommissær i 2014, hvor De Radikale og Socialdemokratiet sad i regering sammen.
Hun har aldrig lagt skjul på, at hun er glad for posten, og at hun gerne vil fortsætte, hvis hun får muligheden for det.
- Jeg forsøger at lægge låg på min begejstring for jobbet som konkurrencekommissær, men det er faktisk et virkelig godt job, siger hun.
Det er dog den danske regering, der skal beslutte det, og den beslutning skal først tages på den anden side af europaparlamentsvalget.
- Den danske regering behøver ikke at tage stilling til, hvad jeg ønsker, eller hvad de selv planlægger, før vi når hen på den anden side af europaparlamentesvalget. Så mon ikke de tager det helt ovenfra og ned?
Det danske valg til Europa-Parlamentet finder sted søndag den 26. maj. Her kan du møde de danske spidskandidater: