Den danske EU-kommissær Margrethe Vestager er skuffet over, at den danske regering har sat sig på tværs i forhold til at indføre en fælles digital serviceskat i EU.
- Jeg havde meget hellere set, at Danmark havde været blandt de lande, der sagde: Det her vil vi gerne have, og vi vil diskutere, hvordan vi får den bedst mulige løsning, siger hun til DR Nyheder.
It-selskaber som Google og Facebook har på få år vokset sig til nogle af verdens største firmaer. Alligevel bidrager de meget beskedent til skattekassen i både Danmark og resten af EU.
Derfor er de europæiske ledere enige om, at skattelovgivningen er forældet, og at der bør laves nye regler, så tech-giganterne bidrager mere til de europæiske statskasser. De er bare rygende uenige om hvordan.
Inden udgangen af marts er sidste chance for at forsøge at få en europæisk løsning på plads.
Oprindeligt skulle de 28 finansministre have diskuteret et muligt kompromis i Bruxelles på tirsdag, men det er nu skubbet til marts i et sidste forsøg på at få de genstridige lande - deriblandt Irland, Sverige, Finland og Danmark - med om bord.
- Jeg havde egentlig forventet - ja, nærmest taget for givet - at Danmark var at finde dér, hvor man sagde: Det er ikke sikkert, vi er enige i den løsning, der bliver lagt frem, men vi kaster os ind i det og gør vores bedste for at finde en løsning, som vi tænker, vi kan bruge, siger Margrethe Vestager.
Kritikken preller af på finansminister Kristian Jensen (V).
- Vi er ikke modstandere af, at man beskatter. Vi synes bare, at man skal beskatte klogt, og der står vi sammen med Sverige og Finland, og det synes jeg, er et godt selskab at stå i, siger han.
Frygt for gengældelse
Ifølge EU-Kommissionen lægger almindelige virksomheder i gennemsnit 23,2 procent i selskabsskat i Europa, mens tech-firmaer gennemsnitligt lægger 9,5 procent, blandt andet fordi de ikke er afhængige af at være fysisk tilstede i et land for at drive forretning der.
EU-Kommissionen har fremlagt et forslag om at pålægge tech-firmaer en skat på 3 procent på deres omsætning i Europa, hvis de har en global omsætning på mere end 5,6 milliarder kroner.
Det vil ramme de 120-180 største firmaer i verden. Heraf er cirka en tredjedel amerikanske, og derfor frygter den danske regering, at en europæisk digital-skat vil provokere amerikanerne til at slå igen. Og den frygt deler Dansk Industri.
- Tænk sig, hvis det er sådan, at USA eller Kina vil gøre gengæld og lægge ekstraskatter på danske virksomheder, der sælger varer hos dem. Det vil gøre rigtig ondt på danske virksomheder og det danske samfund, siger Kent Damsgaard, direktør i DI, og understreger, at Danmark så risikerer at tabe milliarder i tabt selskabsskat.
Både DI og regeringen advarer derfor mod europæiske hovsaløsninger i stedet for at finde en global løsning i det økonomiske samarbejde OECD.
- Vi vil gerne beskatte fælles gennem OECD, for så er det på basis af regler, som alle lande anerkender og respekterer. Derfor er vores model at samarbejde internationalt forpligtende gennem et samarbejde, vi kender i OECD, siger Kristian Jensen.
OECD har længe arbejdet på netop en digital skattemodel, og i sidste uge kom der skub i det, da den økonomiske samarbejdsorganisation lagde tre løsningsforslag og en handlingsplan på bordet for at nå en fælles løsning i 2020.
Men da forslaget skal forhandles på plads af 127 lande, er det usikkert, hvornår en OECD-løsning bliver en realitet. Og da OECD er et mellemstatsligt samarbejde, er deres forslag meget mindre forpligtende.
Hvor lang er din tålmodighed med OECD - hvornår synes du, det er på sin plads at tænke på, at Europa går foran?
- Jeg synes, det er helt fint, hvis man tænker 2021 som et årstal, hvor man sætter en deadline, men vi kan jo ikke allerede nu sige, hvad vi så skal gøre. Og hvis vi skal sige noget allerede nu, skal det i hvert fald ikke være noget, der vil skade den danske statskasse og dermed de danske skatteydere, siger Kristian Jensen.
Dansk slagsmål
Mange af de andre EU-lande ønsker ikke at vente på en OECD-løsning, og derfor har flere af dem meldt ud, at de vil indføre deres egen digitale skat, hvis det ikke lykkes at finde europæisk enighed. Det gælder for eksempel Frankrig, Italien, Spanien, Østrig og Storbritannien.
Og Danmark bør foran sammen med dem, mener Socialdemokraternes leder, Mette Frederiksen.
- Jeg kan simpelthen ikke forstå, at vi har en dansk regering, der ikke aktivt arbejder for en beskatning af tech-giganterne. De lande i EU, der er villige til at gå foran og sikre, at også tech-giganterne betaler den skat, de skal, det er jo de lande, vi skal støtte. Men lige nu har Danmark placeret sig sammen med nogle lande, der kæmper imod, siger hun.
I stedet for enegang håber EU-kommissær Vestager, at det i stedet lykkes at opnå en fælles europæisk skattemodel, som kan være med til at presse på en global løsning.
- Og det er af en vis hastende karakter for, at det kommer til at fungere på en måde, som faktisk også er enkel for de virksomheder, det drejer sig om, sådan at de ikke skal forholde sig til 13 eller 17 eller 25 forskellige måder at gøre det på, siger hun.
Hverken Google eller Facebook ønsker at deltage i diskussionen om digital beskatning, men i et skriftligt svar skriver Christine Sørensen, politisk chef for Google i Danmark:
"Google lever op til skattelovgivningen i alle de lande, vi er til stede i. Det gælder naturligvis også Danmark. Over de sidste ti år har Google betalt en effektiv global skat på 26 procent. Ligesom andre internationale virksomheder betaler vi hovedparten i vores hjemland, USA - på samme måde som danske eksportvirksomheder typisk betaler størstedelen af deres skat i Danmark, selvom de tjener penge i mange andre lande."