Verdensledere fordømmer nordkoreansk sabelraslen

Nordkoreas test af ballistisk missil mødes med hård kritik.

Sydkoreanere ser på en nyhedsudsendelse om missilopsendelsen på en station i Seoul. (Foto: © Kim Hee-Chul, Scanpix)

Klokken 7.55 søndag morgen lokal tid sendte Nordkoreas leder, Kim Jong-un, en besked til verdens ledere.

Et ballistiske missil blev sendt i retning af Det Japanske Hav og styrtede ifølge en meddelelse fra Sydkoreas militærkommando ned cirka 500 kilometer ude over havet.

Det er ikke første gang, at Nordkorea har udført test af missiler, selvom FN gennem resolutioner har nedlagt forbud mod det.

Men det første gang, at landet tester sine missil-kapaciteter, siden USA's præsident, Donald Trump, har taget roret i Det Hvide Hus, skriver BBC.

Beskeden fra Kim Jong-un kom netop samtidig med, at Japans premierminister, Shinzo Abe, var på officielt besøg i USA.

Japan ligger i farezonen ved et angreb fra Nordkorea, og den japanske leder kalder missiltesten for "fuldstændig utålelig".

Donald Trump forsikrede dog under besøget om, at USA bakker op om sin allierede partner i Asien.

- USA står et-hundrede procent bag sin allierede, Japan, lyder det fra den amerikanske præsident.

Sydkorea: En væbnet provokation

Det var Sydkorea, der først rapporterede om det opsendte nordkoreanske missil.

Her anser man missil-testen for at være en "væbnet provokation", som har det egentlige formål at teste den nytiltrådte amerikanske præsident.

- Nordkoreas gentagne provokationer viser Kim Jong-un-regimets irrationelle natur, manisk besat af dets udvikling af missil- og atomprogram, lyder det i en udtalelse fra Sydkoreas udenrigsministerium, skriver BBC.

Også i Europa er der fordømmelse af testen. I en samlet erklæring kalder EU det "provokerende og uacceptabelt", at Nordkorea bliver ved med at tilsidesætte sine internationale forpligtelser.

Hos forsvarsalliancen Nato opfordrer generalsekretær Jens Stoltenberg Nordkorea til "ikke at hæve spændingerne yderligere" og i stedet indgå i dialog med det internationale samfund, skriver BBC.

/DR Nyheder/