Verdensledere efter giftangreb: Vi må stå sammen om at afslutte krigen i Syrien

Syrien nægter at have brugt giftgas under et angreb i Idlib.

Flere udenrigsministre fordømmer det seneste angreb i Syrien. (Foto: © OLIVIER HOSLET, Scanpix)

Tirsdag og onsdag deltager verdenslederne i en international donorkonference i Bruxelles til støtte for Syrien og regionens fremtid.

Det sker dagen efter, at adskillige personer, heriblandt flere børn, har mistet livet i Idlib i Syrien, efter de fik symptomer, der pegede på et angreb med giftgas.

Flere lande anklager det syriske regime, der nægter at stå bag.

Her er nogle af reaktionerne fra verdenssamfundet.

Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA)

Danmarks udenrigsminister er ankommet til konferencen i Bruxelles.

Her siger han til TV2 News, at der er behov for mere klarhed om, hvad der ligger bag den seneste brug af kemiske våben i den syriske borgerkrig.

- Det er et eksempel på, hvorfor det er vigtigt at få fuldstændig klarhed over det, så vi ved, hvordan vi skal reagere.

- Er det en situation, som ikke må opstå - men kan opstå - eller er det et bevidst angreb, tilføjer han.

Tysklands udenrigsminister, Sigmar Gabriel

Udenrigsministeren opfordrer til fælles front.

- Vi appellerer til Rusland om at godkende en resolution, at efterforske denne sag og stille de skyldige til ansvar, siger han ifølge nyhedsbureauet AP.

FN’s generalsekretær Antonio Guterres

Generalsekretæren er også til stede ved konferencen i Bruxelles.

- Gårsdagens skrækkelige begivenheder viser desværre, at der sker krigsforbrydelser i Syrien, og at international lov ofte overtrædes.

Storbritanniens udenrigsminister, Boris Johnson

Den britiske udenrigsminister siger, at pilen peger på Syrien og Assad-regimet.

- Alle de beviser jeg har set, og der kommer måske flere, peger på, at dette var Assad-regimet, der gjorde det, fuldt vidende om, at de brugte ulovlige våben i et barbarisk angreb op deres eget folk, siger Johnson ifølge AP.

- Man kan ikke fortsætte med at have et regime, der er villig til at bruge ulovlige våben imod eget folk – et regime, der er har dræbt hundredetusinder af dets eget folk.

Libanons udenrigsminister, Saad Hariri

Ministeren mener ikke, at man kan være chokeret over angrebet.

- Verdenen burde ikke være chokeret, fordi det lader regimet gøre, hvad det gør. Hvad der burde chokere os, er den stigende andel af børn, der mister livet, og at hele verdenen ser til, mens det sker, siger han ifølge nyhedsbureauet AP.

NATO’s generalsekretær, Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg fordømmer angrebet, og siger, at ”dette er tredje eksempel på anklager om disse barbariske våben alene i den sidste måned.”

Han minder ifølge AP om, at kemiske våben er forbudte og siger, at ”denne internationale norm skal fuldt ud respekteres og overholdes.

EU’s udenrigschef, Federica Mogherini

- Det første vi skal er naturligvis at fordømme al tab af liv og i særdeleshed dette skrækkelige kemiske angreb tæt på Idlib, der var endnu en påmindelse om behovet for at stå sammen og gøre en ende på krigen, siger udenrigschefen ifølge AP.