Verden fejrer endnu et nytår i coronavirussets skygge

Igen i år har coronavirusset lagt en dæmper på nytårsfejringerne rundt omkring i verden.

Nytårsdekorationer på gaden i Beijing i Kina, hvor man har aflyst alle offentlige fejringer af nytåret. (Foto: © FLORENCE LO, Ritzau Scanpix)

Flere steder i verden har man allerede sagt farvel til 2021 og budt det nye år velkommen.

Fra Stillehavsøerne Samoa og Fiji over Auckland i New Zealand, og Sydney i Australien og hele vejen til det allermest østlige Rusland er man gået ind i 2022.

Og lige som sidste år er det sket i coronaens skygge, som også har lagt en dæmper på fejringerne rundt omkring i verden.

Her kan du se, hvordan byer rundt omkring i verden har valgt at markere nytåret trods smittende smittetal og nye varianter.

Gigantisk krudtshow med færre deltagere

Fyrværkeri over Sydneys ikoniske operahus, da klokken slog midnat i Australien tidligere i dag. (Foto: © DAVID GRAY, Ritzau Scanpix)

Den australske storby Sydney er et af de steder, hvor man har valgt at skyde nytåret ind med et kæmpe fyrværkerishow.

Men selvom tusindvis tidligere i dag flokkede til havnen i Sydney for at overvære de to shows, der blev afholdt, var det langt færre end tidligere år. Kun 17.000 billetter blev sat til salg til udkigspunkterne til showet, som normalt lokker mere end en million til byen. Og selvom der ingen krav var, blev de deltagende opfordret til at bære mundbind og de uvaccinerede til at blive hjemme. Sidste år blev showet også afholdt, dog helt uden tilskuere.

Trods færre tilskuere var der dog ikke skruet ned for mængden af fyrværkeri. Seks ton fyrværkeri fløj ifølge The Guardian til himmels under de to forestillinger, som fandt sted klokken 21 og ved midnat lokal tid.

I nabolandet New Zealand tog man en mere afdæmpet tilgang og erstattede fyrværkeri med et lysshow på flere af byens vartegn i hovedstaden Auckland.

Fyrværkeri erstattes af tv-show

Der er lås og slå på Brandenburger Tor i Berlin, hvor der vil blive afholdt en nytårskoncert - men uden tilskuere og fyrværkeri. I stedet kan berlinerne se med på tv. (Foto: © JOHN MacDougall, Ritzau Scanpix)

I flere storbyer rundt omkring i verden har man valgt helt at aflyse de store fyrværkerishows.

Det sker blandt andet i Berlin, hvor det traditionelle fyrværkerishow på byens berømte plads Brandenburger Tor og den dertilhørende gadefest afløses af et nytårsshow på tv-kanalen ZDF.

Det er andet år i træk, at tyskerne forbyder al fyrværkeri i forbindelse med nytår i et forsøg på at undgå store forsamlinger.

Også den franske hovedstad Paris har sagt farvel til fyrværkeriet, som normalt præger himlen over byens ikoniske Triumfbue, og heller ikke i den britiske hovedstad, London, bliver himlen i nat lyst op over Big Ben, når klokken slår midnat.

Big Ben, som sidder i toppen af klokkentårnet ved navn Elizabeth Tower, er blevet renoveret, så det nu fremstår i sine oprindelige farver. (Foto: © Toby Melville, Ritzau Scanpix)

I London kan indbyggerne dog for første gang siden 2017 nyde synet af det ikoniske ur, når det ved midnat slår nytåret ind. Det 96 meter klokketårn med Big Ben i toppen, der rejser sig over det britiske parlament, har nemlig været under renovering de sidste fire år.

Andre steder i Europa fejrer man et afmålt nytår, blandt andet i den spanske by Madrid, hvor fejringer ifølge den regionale præsident "er på 60 procent".

Lukkede templer og farvel til fyrværkeri

Shintoistiske munke ankommer for at afholde et ritual som forberedelse til nytår ved Meiji-helligdommen i Tokyo, Japan. Normalt besøger op mod tre millioner mennesker helligdommen i dagene efter nytår, men antallet af besøgende faldt i starten af 2021 med 75 procent. (Foto: © Kimimasa Mayama, Ritzau Scanpix)

Mange steder i Asien har man også valgt at skrue ned eller helt droppe fejringerne.

I Sydkorea har man for andet år i træk aflyst en traditionel ceremoni, hvor man fejrer nytåret med ringen med klokker. I stedet vil man vise en optagelse af ceremonien, som normalt overværes af titusinder af besøgende, på tv og online.

I Japan har man aflyst alle fejringer i hovedstaden Tokyos farverige Shibuya-kvarter, og myndighederne opfordrer samtidig til at bære masker og begrænse antallet af fester. Landets templer og helligdomme, ligesom butikker og restaurantliv, forbliver dog åbne og velbesøgte af japanere, der fejrer højtiden.

Politibetjente på gaden i forretningsdistriktet i Jakarta, Indonesien, nytårsaften. (Foto: © Mast irham, Ritzau Scanpix)

I den indonesiske hovedstad, Jakarta, har man valgt at lukke 11 store veje, hvor mange mennesker normalt samles for at fejre nytåret- I hele landet har man indført restriktioner, der skal begrænse fejringerne. I Malaysia har man valgt helt at forbyde store forsamlinger og aflyse de årlige fyrværkerishows.

I Kina har man også aflyst alle fejringer i byen Shanghai, blandt andet et årligt lysshow langs Huangpu-floden. Også i hovedstaden Beijing har man aflyst store fejringer, ligesom alle byens mest populære templer har været lukkede eller haft begrænset adgang siden midten af december.

Nytår som sædvanlig - næsten

Miniaturepuddelhunden Teddy er klar til at fejre nytår på Times Square i New York City i USA, hvor kun få tusinde vil få adgang. (Foto: © STEFAN JEREMIAH, Ritzau Scanpix)

Der er dog andre steder, hvor man forsøger at holde fast i nytårstraditionerne trods stigende smittetal.

Det gælder blandt andet i den amerikanske storby New York, hvor man vil afholde den traditionsrige fejring på byens berømte Times Square. Her vil newyorkerne traditionen tro kunne overvære det årlige "ball drop", når den berømte nytårskugle falder ved midnat.

Der vil dog være en begrænsning på antallet af mennesker på Times Square til 15.000 personer. Det er langt færre end de over 50.000, der plejer at overvære begivenheden. Det bliver dog noget mere festligt end sidste år, hvor der kun et par dusin tilskuere.

En bevæbnet civilklædt politibetjent står vagt ved en fyrværkeribod uden for St. Mary Cathedral i Johannesburg, Sydafrika, i går. (Foto: © MARCO LONGARI, Ritzau Scanpix)

Også i Sydafrika, hvor man for en måned siden opdagede den seneste variant af coronavirusset, omikron, har man valgt at fejre nytår, som man plejer.

Som konsekvens af, at landet nu ifølge regeringen har overstået det værste af den fjerde bølge af corona, har man valgt at ophæve udgangsforbuddet mellem midnat og klokken fire, så sydafrikanerne kan fejre nytår.

Herunder kan du se lidt flere billeder fra de steder i verden, hvor man allerede har sagt farvel til 2021:

  • Sikher bader i den hellige Sarovar under 2021's sidste solnedgang i Amritsar i Indien. (Foto: © NARINDER NANU, Ritzau Scanpix)
  • Seouls borgmester ringer nytåret ind på en gigantisk klokke i Bosingak-pavillonen i den sydkoreanske hovedstad. Normalt foregår ceremonien live, men denne gang blev den optaget på forhånd og vist på tv og online. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)
  • Aktivister markerer nytåret i Lahore i Indien. (Foto: © Arif ALI, Ritzau Scanpix)
  • Indbyggere i Dubai venter foran Burj Kalifa, verdens højeste bygning, på nattens fyrværkeriforestilling. (Foto: © KARIM sahib, Ritzau Scanpix)
  • En indisk turist skriver en nytårshilsen i sneen i turistområdet i Gulmarg nord for Kashmir. (Foto: © FAROOQ KHAN, Ritzau Scanpix)
  • Folk nyder nytårsaften i Bangkok, Thailand. (Foto: © Athit Perawongmetha, Ritzau Scanpix)
  • En englepige venter på fyrværkeri på sin fars skuldre ved Yarra floden i Melbourne, Australien. (Foto: © Loren Elliott, Ritzau Scanpix)
  • Et barn med mundbind foran en nytårsdekoration i Beijing, Kina, hvor alle offentlige fejringer er aflyst. (Foto: © FLORENCE LO, Ritzau Scanpix)
  • En festklædt kvinde betragter fyrværkeriet i Melbourne, Australien. (Foto: © Loren Elliott, Ritzau Scanpix)
  • Folk danser foran en kæmpe drage under nytårsfejringer i Ahmedabad, Indien. (Foto: © AMIT DAVE, Ritzau Scanpix)
1 / 10

Rettelse: Det fremgik tidligere, at Rio de Janeiro i Brasilien ville afholde fejringer på stranden Copacabana uden begrænsninger. Det var ikke korrekt, da der rent faktisk var indsat begrænsninger, og afsnittet er blevet fjernet.