Valgkontor på drengeværelset: 18-årig kæmper for at komme i Storbritanniens ældgamle parlament

DR har mødt to unge på hver sin side af den betændte brexit-debat forud for torsdagens britiske valg.

(© DR Nyheder)

På torsdag skal briterne til parlamentsvalg for anden gang siden afstemningen om brexit.

Et brexit, der endnu ikke er blevet til virkelighed.

Og et brexit, der har splittet både politikerne og befolkningen i Det Forenede Kongerige.

De britiske myndigheder anslår, at over to millioner unge, der ikke kunne stemme ved brexit-afstemningen i 2016, nu er over 18.

Unge, der har været teenagere under de seneste års politiske kaos i Storbritannien, og som nu for første gang har noget at skulle have sagt.

Mens der ventes i spænding på, hvor briterne sætter deres kryds på torsdag, har DR Nyheder besøgt to unge, der har valgt at gå imod strømmen.

Den ene er ordblind, bor hjemme og forsøger at blive det yngste medlem af Underhuset nogensinde. Den anden er en såkaldt 'Farage fangirl', som kæmper for et parti, der primært forbindes med midaldrende mænd.

Og som for alt i verden vil ud af EU.

Du kan møde dem begge i videoen her:

Valgkontor på drengeværelset

Ashley Ridley bor hjemme ved sin mor i kystbyen Brighton i det sydøstlige England. På torsdag skal han stemme for første gang.

Og ikke nok med det: Han står selv på stemmesedlen.

Den 18-årige fodboldtræner stiller op som kandidat for Liberaldemokraterne i valgkredsen East Worthing and Shoreham, som ligger lidt uden for Brighton.

Håbet er at blive det yngste medlem af det britiske underhus nogensinde. Derfor fungerer drengeværelset i disse dage som politisk kontor.

- Før var dette bare et værelse, hvor jeg spillede X-box, siger Ashley Ridley om sit værelse, der nu fungerer som valgkontor.

Ashley er droppet ud af det, der svarer til gymnasiet, og fører nu valgkamp på fuld tid.

Det indbefatter mange timer brugt på at banke på døre og dele valgmateriale ud.

- Det er mærkeligt at være 18 år og fortælle folk, der spørger, hvad man laver: 'Jeg stiller op ved parlamentsvalget'. Det er et meget mærkeligt koncept for mange mennesker.

Gennemsnitsalderen i Underhuset er i øjeblikket 50 år. Skulle det lykkes Ashley Ridley at blive valgt, har han udsigt til at blive det yngste medlem af Underhuset nogensinde - fire år yngre end den nuværende rekordholder.

- Det er godt med en anden stemme og mening og at få et mere ungt og anderledes parlament, siger han.

Han står dog over for en stor opgave.

Valgkredsen er blevet vundet af den samme konservative politiker i 22 år - altså i længere tid, end Ashley har levet.

Ved valget i 2017 vandt Det Konservative Parti valgkredsen med 5,106 stemmer foran Labour, mens Liberaldemokraterne måtte tage sig til takke med en tredjeplads - mere end 23.000 stemmer bag vinderen.

Ashley Ridley tror dog, at det kan lade sig gøre at overbevise vælgerne om, at han skal sendes til Westminster.

Den 18-årige aspirant og hans parti kæmper for at aflyse brexit. Talrige undersøgelser peger også på, at det især er de unge briter, der er imod det britiske exit.

- Det er en massiv katastrofe, og det skal stoppes, siger han.

Ved folkeafstemningen om brexit i 2016 stemte hele 68,6 procent af vælgerne i Brighton-området for at blive i EU.

Aspiranten er klar over, at oddsene er imod ham, og at hans baggrund ikke ligefrem er typisk for et britisk parlamentsmedlem.

- Jeg har ikke en universitetsuddannelse. Jeg har ikke engang en gymnasieuddannelse, fortæller han.

- Men jeg er her for at ryste tingene lidt.

'Vi bliver fyldt med frygt'

I den anden ende af brexit-skalaen finder man 18-årige Alice Grant.

Alice Grant vil have gennemført brexit. (© DR Nyheder)

Hun vil have briterne ud af EU og kæmper derfor for Brexit Party, som har farvellet til EU som partiets klart vigtigste standpunkt og mål.

Det er ellers et parti, der primært har støtte fra den ældre del af befolkningen.

Hun mener, at EU er gået fra at handle om frihandel til at udvikle sig til en superstat, der bestemmer for meget i Storbritannien.

- Vi har aldrig oplevet, hvordan det er at leve i et frit Storbritannien - hvor vores love laves af folk, som vi vælger, og som sidder i vores parlament, siger hun.

Hun går fra dør til dør i London og forsøger at skabe opbakning til Nigel Farages Brexit Party, der blev den store vinder af valget til Europaparlamentsvalget i maj.

- Jeg blev drillet meget med det på min gamle skole. Det var i det nordlige London, så det var et rigtig Remain-område, siger hun om områdets støtte til at forblive i EU.

Alice Grant og hendes fæller har en svær opgave med at finde støtte i London, hvor mange er imod brexit. (© DR Nyheder)

Hun mener ikke, at de britiske unge bliver præsenteret for, hvad EU og brexit går ud på.

- Vi bliver fyldt med frygt omkring brexit og får at vide, at det kan ødelægge vores fremtid, siger Alice Grant, som vil have politikerne til at levere farvellet til EU.

- Det var det, vi stemte for, og det er det, som skal gøres.

Alice Grant og hendes søster Beatrice i selskab med partileder Nigel Farage.

Brexit-kløften skiller

Da DR følger de to unge mennesker under deres forsøg på at uddele flyers og fiske stemmer, er det ikke alle, der er lige tilfredse med at få besøg.

Utilfredse ytringer og smækkede døre tager dog ikke modet fra Ashley Ridley.

- Jeg har prøvet meget værre. Jeg har fået trusler og den slags. Der var en, der sagde, at jeg bør blive hængt sammen med resten af parlamentet, fortæller han.

Alice Grant håber, at den unge generation vil kunne tale med hinanden på en ordentlig måde, selv om der er uenighed om brexit i Storbritannien.

- Jeg synes, at vores politikere har været en skændsel, siger hun.

Det britiske valgsystem bliver helt afgørende for resultatet den 12. december. Få overblikket på ét minut:

Ashley Ridley har svært ved at se en ende på splittelsen for sig foreløbig. Han ser det som, at der er blevet åbnet en Pandoras æske.

- Der er ikke nogen mulighed for at lukke den, indtil der er gået en generation. Der vil være permanent splittelse her i landet, siger han.

Han håber også, at de yngre generationer kan nå en mere forsonlig tone i forhold til spørgsmålet, der har fyldt så meget de seneste år.

- Jeg tror, at der er brug for, at man taler mere sammen i politik og råber mindre og handler mere, siger han.

På torsdag går briterne så til valg. Her håber premierminister Boris Johnson, at hans Konservative Parti kan opnå flertal, så han kan levere, hvad han har lovet hundredvis af gange: At få brexit gennemført.

Du kan se mere til de to unge briter i aften i 21 Søndag.