Morgentågen lå tykt over den tyske by Viernheim i Hessen, da Stefan Adler i morges som en af de første var ude at stemme til Forbundsdagsvalget i dag.
- Det var ret stille. Men jeg mødte, da en af mine venner, siger han.
Den 26-årige tysker er mere spændt på valgets udfald, end han tidligere har været. Da flygtningekrisen i 2015 var på sit højeste, meldte han sig ind i det indvandrerkritiske parti Alternative für Deutschland, og han har for første gang i i sit liv været aktiv i en valgkamp.
I ugerne op til valgkampen har han endda haft fri fra arbejdet som logistikoperatør for at have bedre tid til partiarbejdet. Og han tror på, at partiet kommer til at klare sig godt.
Både i hans hjemby Viernheim, der er på størrelse med Slagelse, og på landsplan, hvor partiet i de seneste meningsmålinger står til at blive det tredje største parti i Forbundsdagen.
- AfD's vigtigste opgave som oppositionsparti bliver at kontrollere regeringen. Holde øjne og øre åbne og forklare os, hvad der virkelig sker i Forbundsdagen, siger han.
- For vi hører ikke altid sandheden. For meget politik bliver lavet bag lukkede døre, og der er for meget lobbyisme.
Uretfærdig behandling
Alternative für Deutschland har mange fjender både i befolkningen, i medierne og hos de etablerede partier, som på stribe har meldt ud, at de ikke vil arbejde sammen med AfD, hvis de i dag klarer den over spærregrænsen og for første gang bliver en del af Forbundsdagen.
Modstanden mod partiet skyldes ikke mindst, at flere af partiets toppolitkere har været i vælten for kontroversielle udtalelser om Tysklands nazistiske fortid og om mennesker med anden etnisk baggrund. Udtalelser, som blandt andet har fået den tyske udenrigsminister Sigmar Gabriel til at kalde dem nazister.
Men Stefan Adler synes, at hans parti bliver behandlet uretfærdigt.
- De ser kritisk på indvandring og stiller de rigtige spørgsmål. Hvad koster det? Hvem kommer ind i landet? Er sikkerheden i orden? Fordi man stiller de kritiske spørgsmål, så bliver man straks sat i det højre hjørne. Det synes jeg er ikke er i orden, siger han.
- Og alle steder bliver det udlagt på samme måde. De eneste, der fortalte en anden historie var AfD. Jeg har måtte læse udenlandske nyheder for at kunne orientere mig ordentligt om, hvad der sker i Tyskland, siger han og forklarer, at han blandt andet har fulgt med på det russiske medie 'Russia Today' og orienteret sig via internettet.
Det er ikke fordi Stefan Adler har noget i mod fremmede.
- Det er vigtigt for mig at understrege, siger han bestemt.
- For alle vil vel have det bedste ud af livet. Hvis jeg kunne få et job, der var tre gange så godt betalt i et andet land, ville jeg måske også overveje at flytte, siger han.
Viernheim er forandret
Men han synes, at flygtninge først og fremmest skal hjælpes i hjemlandet, og at der skal være bedre kontrol med, hvem der kommer ind i landet.
Ellers føler han sig utryg. Sådan har han det allerede med nogle dele af hans egen by, der ud over de 35.000 indbyggere også huser 450 asylansøgere.
- Bybilledet har ændret sig. Der er flere - jeg ved ikke, hvordan jeg skal sige det - men jeg har en fornemmelse af, at flere og flere dele af byen bliver fremmede, siger han.
- Jeg føler mig ikke tilpas, for vi ved ikke, hvem de er? Om de bliver her altid? Hvordan det hele skal finansieres?
Stefan Adler skal hjem nu. Have en kop kaffe og lidt mad, for han har en lang dag foran sig. I aften skal han observere, når stemmerne bliver talt op på hans valgsted. Bagefter skal han se den første del af valget på Rådhuset, og til sidst skal han til valgfest med sit parti.
- Hvis der altså er noget at fejre, siger han.
- Men så er dagen også forbi. Men mindre vi begynder at pille valgplakater ned.
ALTERNATIVE FÜR DEUTSCHLAND
- •
Stiftet i februar 2013 med mærkesager om stop for hjælp til kriselandene og en opløsning af eurosamarbejdet.
- •
Fik ved sidste Forbundsdagsvalg 4,7 procent af stemmerne.
- •
i 2015 bliver Frauke Petry valgt til ny formand og partiet proklamerer mere fokus på flygtninge- og indvandringspolitik.
- •
I 2017 bliver Alice Weidel og Alexander Gauland valgt til spidskandidater til Forbundsdagsvalget.
- •
Alexander Gauland har blandt andet sagt om den farvede tyske fodboldspiller Jérôme Boateng, at folk måske nok synes, han er en dygtig fodboldspiller, men ikke ønskede ham som nabo. Han har derudover sagt, at Tyskland skal droppe skyldfølelsen over Anden Verdenskrig.
- •
Er repræsenteret i 13 af Tysklands 16 delstatsparlamenter.