Surrugue: 'Sverigedemokraterne ved godt, de ikke har mange legekammerater'

Der er tømmermænd og selvransagelse - også - hos Sverigedemokraterne.

Sverigedemokraterne har været her, der og alle vegne i den svenske valgkamp - og det kommer de også til at være i den kommende regeringsdannelse.

Partiet fik et glimrende valg med 17,6 procent af stemmerne. Det er en fremgang på 4,7 procentpoint i forhold til valget i 2014. Alligevel var der lidt malurt i drinksglasset ved aftenens valgfest på natklubben Cristal i det centrale Stockholm.

Her var DR Nyheders internationale korrespondent Stephanie Surrugue med til festen, der begyndte med liv og glade dage, men endte med en lidt flad stemning.

- Sverigedemokraternes top har holdt fast i, at ambitionen var at få 20-30 procent af stemmerne. Men da de første exit polls og senere også resultaterne rullede ind, indsneg der sig en skuffelse til valgfesten. Man havde sat barren højt. Nok også for højt, siger Stephanie Surrugue og fortsætter:

- Der var lidt selvransagelse. Selvom der var pyntet op med projektørlys og konfetti, blev det ikke helt den fest, de havde håbet.

Sverigedemokraterne er efter valget stadigt Sveriges tredjestørste parti med 62 mandater i Rigsdagen.

Søger indflydelse

På trods af høje forventninger og tømmermænd har Sverigedemokraterne alt andet lige mest grund til at juble over valget. Sverigedemokraternes leder, Jimmie Åkesson, var i hvert fald ikke i tvivl, da han kort før midnat talte til sine tilhængere:

- Ved I hvad Sverigevenner - jeg hørte lige på tv, at det bliver svært at udpege en sejrherre ved det her valg - men jeg ved, hvem der har vundet det her valg - det har Sverigedemokraterne, sagde Jimmie Åkesson til valgfesten.

Partiet håber, at det kan få indflydelse på den politik, som en kommende regering vil føre. De er ikke optimistiske, men meget realistiske, siger Stephanie Surrugue:

- Sverigedemokraterne ved godt, at de ikke har mange legekamerater i Rigsdagen. Men hvis de bliver holdt fuldstændigt uden for indflydelse, så vil det være at afvise hver femte svenske vælger. Gør de andre partier det, styrker det kun bevægelsen og opbakningen.

Det fremhæver partiformand Jimmie Åkesson også hertil morgen på svensk radios Program 1. Åkesson "forventer en indflydelse i forhold til partiets størrelse", men undrer sig over, at der endnu ikke er nogen af statsministerkandidaterne, der har kontaktet ham.

- Den, som først forstår, at man kan tale med mig, vil have nemmest ved at danne regering, forudser Jimmie Åkesson.

Tålmodigt, dansk forbillede

Sverigedemokraterne er et parti, der hurtigt har vokset sig stort. Ved de seneste to valg er det gået frem med mere end 10 procentpoint. Så det er også et parti, der lægger skinnerne, mens de kører.

Derfor ser medlemmer ofte mod det danske søsterparti, Dansk Folkeparti.

- Det er et parti, som man identificerer sig tæt med hos Sverigedemokraterne, fordi Dansk Folkeparti så tålmodigt har ladet deres mandater arbejde for partiets kernesynspunkter, siger Stephanie Surrugue og fortsætter:

- En Sverigedemokrat sagde til mig: Tålmodighed er en dyd for politikere, særligt for os hos Sverigedemokraterne.

Det danske søsterparti var repræsenteret til valgfesten ved næstformand, Søren Espersen, og udlændingeordfører, Martin Henriksen.

Næsten samtlige stemmer er nu talt op. De sidste stemmer bliver talt på onsdag, når de sidste brevstemmer gøres op.

Flere af valgstederne skal også foretage en fintælling.

VALGRESULTAT, FORDELT PÅ PARTIER:

  • Socialdemokraterne: 28,4 procent (-2,8 procent)

  • Moderaterne: 19,8 procent (-3,5 procent)

  • Sverigedemokraterne: 17,6 procent (+4,7 procent)

  • Centerpartiet: 8,6 procent (+2,5 procent)

  • Venstrepartiet: 7,9 procent (+2,2 procent)

  • Kristendemokraterne: 6,4 procent (+1,8 procent)

  • De Liberale: 5,5 procent (+0,1 procent)

  • Miljøpartiet: 4,3 procent (-2,5 procent)

  • Øvrige: 1,4 procent

DE POLITISKE BLOKKE SER RESULTATET SÅLEDES UD:

  • De rød-grønne: 40,6 procent (144 mandater)

  • Alliancen: 40,3 procent (143 mandater)

  • Sverigedemokraterne: 17,6 procent (62 mandater)