Podcast: Der er noget smukt i, at svenskerne gerne vil skabe en bedre verden

Jakob Steen Olsen er gæst i podcasten "Svenske tilstande" med DR's Europa-korrespondent, Anna Gaarslev.

Berlingskes teaterredaktør, Jakob Steen Olsen, føler, at Sverige er hans andet hjemland. (Foto: © (Grafik) Emil Thorbjörnsson)

Er der én svensk ting, Jakob Steen Olsen sætter særlig pris på ved sin svenske kæreste, Peter, så er det hans ordentlighed.

Kæresten er bedre til at få svaret på indbydelser, er mindre sjusket og langt bedre til at sige til og fra, når noget ikke fungerer eller går ham på.

- Det er et fundamentalt ønske om at være ordentligt opdraget. Det tjener også det formål, at alt bliver meget nemmere, hvis man er klar og tydelig og har orden i eget hus. Det, tror jeg, er noget svensk, han har med sig, fortæller Jakob Steen Olsen, der til daglig arbejder som teaterredaktør og anmelder på Berlingske.

- Jeg kan godt mærke, at han nogle gange føler, at jeg er lidt mere lemfældig. Og jeg kan mærke, at han prøver at tørre lidt af på mig, men det har han ikke det store held med, griner han.

Rulle med øjnene af svenskerne

Ved siden af sit redaktørarbejde har Jakob Steen Olsen skrevet flere bøger, senest om skuespillerinden Lisbeth Dahl, og han blander sig ofte i den offentlige debat, ikke mindst som fast paneldeltager i sladdermagasinet ”Det, vi taler om” på Radio24syv.

Selvom han er født og opvokset i Danmark, så føler han nærmest, at Sverige er blevet hans andet hjemland efter 16 år med sin svenske kæreste.

- Det er en lidt priviligeret situation, for der er ingen tvivl om, at der er forskel på Danmark og Sverige, siger han og understreger, at han sagtens kan rulle med øjnene af sit andet broderfolk.

- Det er ikke overraskende, når svenskerne bliver alt for politisk korrekte og for firkantede med fastlåste meninger i stedet for at være mere pragmatiske, som vi bedst kan lide at være det her i Danmark, siger han.

Ikke særlig menneskelig

Og så er vi tilbage til den svenske ordentlighed, der også gennemsyrer den svenske velfærdsstat og resten af samfundet.

Selvom der ifølge Jakob Steen Olsen er noget smukt i, at den svenske moderstat har som mål at skabe en bedre verden, så kan denne ordentlighed også kamme over.

- Den er i virkeligheden både renvasket og ideologisk og ikke særlig menneskelig, siger han.

- Problemet er, at det kan blive så stramt, at mennesker begynder at føle, at de ikke kan ånde og leve som frie mennesker, fordi andre mennesker skal bestemme, siger han.

Det er ifølge Jakob Steen Olsen en af grundene til, at omkring hver femte svensker ifølge meningsmålingerne overvejer at stemme på det omstridte højrenationale parti Sverigedemokraterne ved det kommende rigsdagsvalg.

Brug for ventil

Partiet, der ønsker at sætte en stopper for indvandringen til Sverige, er i årevis blevet set ned på af landets politiske establishment og stemplet som både nynazistisk og racistisk.

Og trods den store vælgeropbakning er der ingen af de andre partier, som ønsker at samarbejde med partiet, der ved det seneste valg fik knap 13 procent af stemmerne.

- Der er en masse mennesker, der er begyndt at vende eliten og parnasset ryggen ved, at de givetvis vil stemme på Sverigedemokraterne. Svenskerne er teenagere, der smækker med dørene og lige pludselig er begyndt at sig far og mor imod, forklarer han.

Spørgsmålet er, hvad der sker med den ordentlighed, når de sidste stemmer ved valget er blevet talt op.

- Jeg håber jo på, at svenskerne stadigvæk vil være ordentlige og gode mennesker. Det tror jeg også de er. Også i alt det her. Men jeg tror, de er nødt til også at få nogle ventiler for den der ordentlighed, siger han og fortsætter:

- Hvis ikke landet skal brække midt over, skal der være nogle muligheder i det svenske samfund til at kunne diskutere ting friere, siger Jakob Steen Olsen.

Hør mere om Jakob Steen Olsens syn på svenskerne, og det han kalder Danmarks lillebrorskompleks over for svenskerne i podcasten “Svenske tilstande med Anna Gaarslev”.