Fire måneders politisk dødvande kan være brudt i Sverige.
Den svenske avis Aftonbladet skriver, at der er indgået en aftale, der kan føre til en regering, mellem fire partier hen over midten i svensk politik: Socialdemokraterne, Miljøpartiet, Centerpartiet og De Liberale.
Aftonbladet er en socialdemokratisk avis, som er kendt for at have særdeles gode kilder i partiet.
Aftalen skal nu til godkendelse hos baglandene i de to borgerlige partier, Centerpartiet og De Liberale, som mødes i løbet af weekenden.
- Aftalen skal forankres i de to partier, og derfor kan man ikke sige stik og nagelfast, at selvfølgelig er den her i kassen, siger Europa-korrespondent i DR Nyheder, Anna Gaarslev.
Vold på sig selv
Korrespondenten forklarer, at de besluttende organer hos Centerpartiet og De Liberale kommer til at gøre en smule vold på sig selv, hvis de skal sige ja til aftalen.
- Det er ikke nogen nem beslutning, fordi begge partier gik til valg på entydigt at pege på en borgerlig statsminister. Og det er en beslutning, som stensikkert vil vække kritik blandt partiernes vælgere - der var ingen af dem, som stemte på en socialdemokratisk statsminister, siger Anna Gaarslev.
Men partierne er fanget i en situation, hvor der ikke er nogen nemme udveje.
- Især Centerpartiet gik til valg på to indbyrdes uforenelige valgløfter: At sætte Sverigedemokraterne uden for enhver form for indflydelse, og at de ville have en borgerlig statsminister. Begge dele kan ikke opfyldes.
Löfven som statsminister
Anna Gaarslev betegner det som "99 procent sikkert", at socialdemokraten Stefan Löfven fortsætter som statsminister, hvis aftalen i sidste ende fører til en regering.
Til gengæld er det uvist, hvilke af de andre partier som regeringen kommer til at bestå af.
Samtidig er det også værd at bemærke, at de fire partier bag aftalen ikke har flertal i Rigsdagen. De er altså stadig afhængige af for eksempel Venstrepartiet for at blive godkendt.
Studehandel
Aftonbladet skriver, at en omfattende studehandel har gjort regeringsaftalen mulig.
Socialdemokraterne har givet betydelige indrømmelser til Centerpartiet og De Liberale, når det gælder beskæftigelsesområdet og boligpolitikken.
Det betyder blandt andet, at arbejdsgivere får større råderet til at bestemme, hvem de vil skille sig af med under en fyringsrunde, og at fastsættelsen af husleje bliver liberaliseret.
- Det er bestemt ikke blomster, der gror i en socialdemokratisk have, siger Anna Gaarslev om tiltagene.
Miljøpartiet har på sin side primært sikret sig, at flygtninge får ret til familiesammenføring, og at en flyskat bliver genindført.
Dødt løb
De svenske vælgere gik til valg 9. september sidste år.
Hverken Stefan Löfvens rødgrønne blok eller den borgerlige Alliansen fik flertal, og eftersom ingen af blokkene vil samarbejde med det højreorienterede Sverigedemokraterne, har Rigsdagen været fanget i et parlamentarisk dødvande.
Både Moderaternes leder, Ulf Kristersson, og Stefan Löfven er tidligere blevet stemt ned som statsminister i Rigsdagen.
En tredje afstemning blev aflyst før jul og rykket til 16. januar, altså onsdag i næste uge.
Centerpartiets leder, Annie Lööf, har også ledet sonderingen af et regeringssamarbejde, men hun opgav uden at komme til afstemning.