Den Røde Plads i Moskva var tætpakket, da Vladimir Putin i aftes gik på scenen og takkede de fremmødte for valgsejren ved det russiske præsidentvalg.
Og den 65-årige politiker har også grund til at være glad, fortæller DR's Ruslands-korrespondent, Matilde Kimer.
Målet fra Vladimir Putins side var, at 70 procent af de stemmeberettigede russere skulle afgive deres stemmer for på den måde at give ham vælgermæssig legitimitet.
Og ifølge de seneste meldinger fra russiske nyhedsbureauer valgte 67 procent af russerne at stemme ved gårsdagens valg. Ved det seneste valg i 2012 lå stemmeprocenten på godt 64 procent.
Af dem, der stemte i går, valgte næsten 77 procent at sætte deres kryds ved Vladimir Putins navn på stemmesedlen.
- Der er ingen anden politiker i Rusland, der kan måle sig med Vladimir Putin. Han taler direkte ind i russernes selvopfattelse ved at sige, at de er et fantastisk og unikt folk, som ikke skal finde sig i noget, siger Matilde Kimer og fortsætter:
- Hans selvtillid er smittende og et godt alternativ til den følelse af mindreværd eller ærgrelse, som mange russere ellers har oplevet.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5aaede256187a40f1085e422
Hop vækker kritik
De første optællinger i aftes viste dog en betydelig lavere valgdeltagelse på blot 59 procent.
Derfor har det også vakt opsigt blandt Vladimir Putins politiske modstandere, at den procentsats her til morgen blev opjusteret af de russiske myndigheder, fortæller Matilde Kimer.
- Det er temmelig markant hop, der har fundet sted, og derfor råber oppositionen, at der er tale om uærligt spil, siger hun.
Ifølge den foreløbige optælling kom Kommunistpartiets kandidat, Pavel Grudinin, ind på en andenplads med 11,8 procent af stemmerne.
Vladimir Zjirinovskij fra det højrenationalistiske LDPR-parti blev med 5,7 procent af stemmerne den kandidat, der tredjeflest af stemmerne i Rusland.
Det russiske præsidentvalg har i den grad været præget af, at Vladimir Putin ikke har haft en oppositionskandidat, der reelt kunne udfordre ham, fortæller Matilde Kimer.
Den uformelle leder af den russiske opposition, Aleksej Navalnij, fik ikke lov til at stille op til gårsdagens valg.
Og han havde inden valget opfordret sine tilhængere til at holde sig væk fra valgstederne i protest mod Vladimir Putin, der nu kan se frem til seks år mere som Ruslands præsident.
- Når man kigger på resultatet, står det jo klart, at oppositionen ikke har haft held med deres boykotprojekt. For selvom de er stærkt uenige i de officielle resultater, så kan de ikke løbe fra at mange russere stemte, og størstedelen stemte på Vladimir Putin, siger Matilde Kimer.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5a3266e4a11f9f17c00c8e76
Vladimir Putins blå bog
- •
August 1999: Jeltsin udpeger Putin til Ruslands premierminister.
- •
December 1999: Jeltsin træder tilbage midt i en politisk skandale, og Putin bliver fungerende præsident i Rusland. Putin giver Jeltsin politisk immunitet mod retsforfølgelse.
- •
Marts 2000: Putin bliver valgt til Ruslands præsident.
- •
Marts 2004: Putin bliver genvalgt efter at have ført kampagne som uafhængig kandidat.
- •
Marts 2008: Putin bliver udpeget som premierminister af landets nye præsident, Dimitrij Medvedev.
- •
Marts 2012: Putin bliver for tredje gang valgt som Ruslands præsident.
- •
* December 2017: Putin annoncerer, at han stiller op til præsidentvalget i foråret 2018.
- •
Kilder: CNN, Reuters. /ritzau/