Er du for eller imod globalisering?
Det spørgsmål vil især højrefløjslederen Marine Le Pen have franskmændene til at tage stilling til i de sidste par uger af den franske valgkamp, efter at det nu står klart, at Le Pen skal dyste mod centrumkandidaten Emmanuel Macron.
Sådan lyder det fra DR’s internationale korrespondent, Stéphanie Surrugue.
- Le Pens strategi er at flytte valgkampen til at handle om en folkeafstemning om globalisering. Hun siger, at hun vil håndtere de negative konsekvenser ved globalisering, og hun vil gøre afstemningen til et for eller imod globalisering.
Den stik modsatte holdning har Emmanuel Macron, som ifølge Surrugue ser positivt på globaliseringen og er gået til valg på en stærk tro på EU og hele det fælleseuropæiske projekt.
- Hans strategi er at få franskmændene til at se udad og se fremad, og han vil opfordre Frankrig til at indtage en stærk rolle på verdensscenen og opfordre til samarbejde. At få Frankrig til at stråle og være en førende figur, både internationalt og i EU, siger Stéphanie Surrugue.
Hun peger på, at kandidaternes meget forskellige holdninger til globalisering blandt andet er kommet til udtryk ved, at Macron tidligere i valgkampen har mødtes med Tysklands kansler, Angela Merkel. Mens Le Pen omvendt har kritiseret Merkel i skarpe vendinger og i øvrigt er stor modstander af EU.
Globalisering fylder i hverdagen
Spørgsmålet om, hvorvidt man er for eller imod globalisering, er også noget, som optager franskmændene.
- Den får franskmændene til at spørge sig selv: Har jeg et job at stå op til om morgenen, har jeg penge nok til at betale mine regninger, og føler jeg tryghed i hverdagen? På den måde vil det blive en valgkamp om globaliseringens konsekvenser for franskmændenes hverdag, siger Stéphanie Surrugue med henvisning til valgkampens slutfase de næste par uger.
Franskmændene gik i går til stemmeurnerne ved første runde i det franske præsidentvalg. Resultatet blev, at centrumkandidaten Emmanuel Macron og højrefløjslederen Marine Le Pen gik videre til den anden og endelige runde, som finder sted 7. maj.
Samtidig blev det et farvel til den konservative François Fillon, venstrefløjskandidaten Jean-Luc Mélenchon og socialisten Benoît Hamon, der ikke fik nok stemmer til at fortsætte.