Terror er endt øverst på dagsordenen i det franske præsidentvalg, efter at en politibetjent i aftes blev skudt og dræbt af en franskmand i hovedstaden, Paris.
Selvom det endnu er uvist, om der var tale om et terrorangreb, så kan gårsdagens skyderi – hvor to yderligere betjente samt en turist også blev såret – godt komme til at påvirke stemmeresultatet på søndag, når første runde af præsidentvalget finder sted.
Og det kan meget vel blive lederen af det højrenationale parti Front National, Marine Le Pen, samt den konservative præsidentkandidat, François Fillon, som kommer til at vinde på det.
Det fortæller DR’s internationale korrespondent, Stéphanie Surrugue.
- Eftersom en tredjedel af de franske vælgere endnu ikke har taget endelig stilling til, hvem de vil stemme på, så kan gårsdagens begivenhed godt få nogle tvivlere til at læne sig i retning af de præsidentkandidater, der tilbyder den hårdeste kurs i forhold til sikkerhed og terror. Og det er Le Pen og Fillon, siger hun.
Macron: EU er en del af løsningen
Marine Le Pen er ifølge Stéphanie Surrugue den kandidat, der har forsøgt at sætte netop sikkerhed og terror højst på debatdagsordenen under valgkampen.
Kort før skyderiet i aftes deltog Front National-lederen i et serieinterview på fransk tv sammen med de 10 andre præsidentkandidater. Og her lagde hun ud med at sige, at hun gerne ville tale om netop sikkerhed og terror, da hun ikke mente, at der var blevet talt nok om det under valgkampen.
Og her til formiddag holdt hun et pressemøde, hvor hun igen lagde op til en hårdere terrorkurs - heriblandt at regeringen øjeblikkeligt bør udvise alle udlændinge, som overvåges af efterretningstjenesten.
- Derfor rammer det centralt ned i hendes valgprogram. Hun er ligesom Fillon en hardliner, når det kommer til de emner, og det kan være noget, som appellerer til tvivlerne, siger Stéphanie Surrugue.
Centrumvenstre-kandidaten, Emmanuel Macron, der ligesom Le Pen og Fillon er blandt hovedfavoritterne til at gå videre til den anden og afgørende runde i præsidentvalget, har også haft terror og sikkerhed højt på sin politiske dagsorden.
Men har er ikke på samme måde en hardliner, som de to andre kandidater er.
- I modsætning til Marine Le Pen mener Emmanuel Macron ikke, at der er behov for at lukke Frankrigs grænser for at bekæmpe terrortruslen. Han mener, at EU i allerhøjeste grad er en del af løsningen, mens den EU-skeptiske Le Pen mener, at det fælleseuropæiske samarbejde er en del af problemet, siger Stéphanie Surrugue.
Le Pen, Macron og Fillon har alle valgt at indstille deres valgkampagner efter gårsdagens skyderi.
På søndag afholdes den første runde af det franske præsidentvalg. De to kandidater, som får flest stemmer, går videre til anden og sidste valgrunde den 7. maj.