Hvorfor ville Macron ikke udfrittes på live-tv? Frankrigs præsident beskyldes for vælger-arrogance

Blot få dage inden første runde af det franske præsidentvalg er Emmanuel Macron endt i nye problemer.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, fører fortsat det franske valg. Men hans forspring svinder ind. (Foto: © LUDOVIC MARIN, Ritzau Scanpix)

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, er endt i et nyt mediestormvejr, efter at han valgte at takke nej til at deltage i det stort anlagte valgprogram 'Élysée 2022', som blev sendt tirsdag aften på public service-stationen France 2.

Her var det egentlig planen, at Emmanuel Macron, som går efter at blive genvalgt ved præsidentvalget i slutningen af måneden, skulle have svaret på spørgsmål fra værterne om sin politik, sine resultater og sine valgløfter.

Men mandag meldte han fra til programmet, og i stedet måtte tv-stationen vise klip fra det valgkampsmøde, den 44-årige politiker holdt lørdag eftermiddag i Paris.

Ifølge hovedpersonen selv skyldtes det kort og godt, at han ikke havde tid til at deltage i programmet, som ellers har omkring to millioner seere.

- Jeg bliver simpelthen nødt til at organisere min tid lidt, for jeg har mindre tid til rådighed end mine konkurrenter, sagde Emmanuel Macron ifølge avisen Le Monde tirsdag, da han under et valgkampsarrangement i byen Spézet i den nordvestlige del af landet, blev spurgt ind til det.

Éric Zemmour fra den yderste højrefløj deltog i tirsdagens valgprogram. Det samme gjorde Valérie Pécresse, Anne Hidalgo, Yannick Jadot og Philippe Poutou. Den 31. marts blev andre seks præsidentkandidater interviewet i 'Elysée 2022'. (Foto: © Thomas coex, Ritzau Scanpix)

Afviser modstand

Alle hans 11 modkandidater har nemlig fundet tid i programmet til France 2. Og tidligere på ugen udsendte journalisterne fra tv-stationen en noget opsigtsvækkende pressemeddelelse, hvor de direkte spurgte præsidenten, hvorfor han undgår dem.

Siden han annoncerede sit præsidentkandidatur den 3. marts, har han nemlig ikke deltaget i nogle udsendelser på France 2, som er en af de største stationer i Frankrig. Til gengæld har den private tv-station TF1 haft ham i studiet fire gange i samme periode.

Ifølge avisen Le Monde skulle der være et noget anstrengt forholdt mellem Emmanuel Macron og den franske public service-station – i særdeleshed nyhedsværten Anne-Sophie Lapix, som Macron-lejren angiveligt finder en tand for kritisk.

Men Emmanuel Macron afviser, at han skulle have et horn i siden på France 2, selvom han ønsker at afskaffe licensen.

- Jeg har været på public service-stationerne flere gange. Og jeg kan love dem, at jeg også vil stille op hos France 2. Enten før første valgrunde eller mellem de to runder, understregede han tirsdag.

'Skandaløst' og 'ufatteligt'

Hele seancen har ikke overraskende fået flere af hans politiske modstandere til at kaste sig over præsidenten, som i den seneste tid er blevet ramt af flere kritiske historier - heriblandt at hans regeringer har brugt milliarder af skattekroner på private konsulenter.

Den konservative Valérie Pécresse, der er spidskandidat for partiet Republikanerne, kalder det ligefrem ”skandaløst”, at præsidenten ikke ville lade sig udspørge så tæt på første valgrunde, der finder sted på søndag. Her er det kun de to mest populære kandidater, der får lov til at gå videre til anden og afgørende runde søndag den 24. april.

- Nu hvor vi endelig har fået franskmændene til at interessere sig for denne kampagne, er det for mig at se en helt uacceptabel undvigemanøvre, at man ikke vil komme og lade sig udspørge af public service-journalister, sagde hun ifølge Le Monde.

Yannick Jadot, der er præsidentkandidat for De Grønne, finder det "ufatteligt", at præsidenten ikke vil deltage i programmet, mens socialisternes kandidat, Anne Hidalgo, mener, at han er i gang med at "ødelægge" det franske demokrati.

Emmanuel Macron har tidligere afvist at stille op til direkte dueller med sine 11 modkandidater inden første valgrunde. Hans forsvar er, at det ikke er kutyme, at siddende præsidenter deltager i debatter så tidligt i valgkampen. Men i ’Élysée 2022’ skulle han have svaret på spørgsmål alene, uden at modstanderne kunne få lov til at blande sig.

Le Pen indhenter Macron

Emmanuel Macron fører lige nu valgkampen, men hans før så solide forspring er i de seneste uger begyndt at svinde ind. I første valgrunde står han nu ifølge Politicos vægtede gennemsnit til at få 27 procent af stemmerne, hvilket vil give ham en sikker billet videre til anden valgrunde.

På andenpladsen finder man Marine Le Pen fra den yderste højrefløj, og hun er i de seneste uger begyndt at hale gevaldigt ind på ham. Hun står nu til at få 22 procent af stemmerne ved første valgrunde.

Og hvis de to ender med at skulle kæmpe mod hinanden i den afgørende runde, står Emmanuel Macron til at få 54 procent af stemmerne, mens Marine Le Pen vil få 46 procent af stemmerne. Det er et noget anderledes resultat end for fem år siden, hvor det også var de to politikere, der kæmpede mod hinanden i den afgørende valgrunde. Her endte Emmanuel Macron med at vinde med 66,1 procent af stemmerne, mens Marine Le Pen fik 33,9 procent.

Marine Le Pen er blandt andet kendt for sin stramme udlændingepolitik og sin kritiske kurs over for EU og det internationale samarbejde.

Muligheden for en valgsejr til hende fik i går de franske aktier til at falde, skriver Reuters.

- Markederne er vågnet op til Le Pen, lød det fra Jerome Legras, der er analysechef hos investeringsrådgivningsfirmaet Axiom Alternative Investments.

Marine, der står i spidsen for Rassemblement national på den yderste højrefløj, stormer frem i de seneste meningsmålinger. (Foto: © JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN, Ritzau Scanpix)