Rettelse: Elon Musk' titel er ændret ifht. tidligere version.
Der var helt bogstavelig talt knas på linjen, da to af klodens mest kendte mænd i nat dansk tid satte sig sammen til en længe ventet og meget omtalt samtale, da et såkaldt DDoS-angreb, hvor serverne overbelastes, udskød samtalen med 40 minutter.
Men i gang kom den, og i næsten to timer talte Elon Musk, mangemilliardær, administrerende direktør og storaktionær i bilfabrikanten Tesla og ejer af den sociale medieplatform X (tidligere Twitter) med den tidligere amerikanske præsident og nuværende republikanske præsidentkandidat, Donald Trump.
De to kom vidt omkring. Fra attentatforsøget på Trump i juli til illegal indvandring, inflation og den globale sikkerhed.
Trumps grundlæggende tilgang til emnerne var, at USA og resten af verden ville være mere sikker, hvis han havde været præsident de seneste fire år i stedet for Joe Biden, og at det vil skade verdensfreden og økonomien, hvis Kamala Harris bliver valgt.
- Der var intet nyt i samtalen fra Trumps side. Lyttere fik et potpourri af hans faste talepunkter, og mange af dem var som altid fyldt med overdrivelser, personangreb og usandheder, lyder det fra DR's internationale korrespondent Steffen Kretz.
Musk støtter med millioner
Han hæfter sig ved, at Trump haft svært ved at trænge igennem i medierne, siden Kamala Harris blev den demokratiske kandidat for få uger siden. Samtalen med Musk var et forsøg på igen at tiltrække sig fokus i valgkampen.
- Samtalen mellem de to viser, hvor stor en rolle penge spiller i amerikansk politik: Når den ene af to præsidentkandidater i USA bruger timer på at tale med verdens rigeste mand, er det fordi, Musk i en vis grad betaler for Trumps valgkampagne.
- Musk etablerede i foråret America PAC - en pengetank, som kan bruges politisk - til støtte for Trump. Den har som mål at skaffe knap en million stemmer til Trump i vigtige svingstater og dermed afgøre valget til Trumps fordel. Musk har ifølge avisen Wall Street Journal sat 160 millioner dollars, cirka 1,1 milliard kroner, af til det arbejde, lyder det fra Steffen Kretz.
X satte lytterrekord
Elon Musk har åbenlyst erklæret sin støtte til Trump, der inden Musk' overtagelse af Twitter i efteråret 2022 blev udelukket fra platformen som følge af hans tweets om stormen på Kongressen den 6. januar 2021 kort efter hans valgnederlag til Joe Biden i november 2020.
Trump fik genaktiveret sin konto i august 2023, og de to har tilsammen lidt over 280 millioner følgere på X.
Musk indledte samtalen, som ikke blev filmet, men kun udgivet på lyd, med at fortælle, at det ikke var et klassisk interview, men en samtale, og at formålet var at give folk en mulighed for at lytte til Trump i en almindelige samtale.
De godt 1,2 millioner mennesker, der lyttede med direkte, kunne høre Trump begynde med at lykønske Musk med at slå alle rekorder ved at have så mange brugere, der forsøgte at komme ind og lytte til interviewet.
Trump: Jeg er blevet mere troende
Stemningen mellem de to var fra starten god, og det første, Musk spurgte til, var drabsforsøget på Trump i forrige måned.
- Jeg var troende før, men nu er jeg mere troende. Det var et mirakel. Havde jeg ikke drejet hovedet, så havde vi to ikke talt sammen her i dag, fortalte Trump.
Trump havde meget på hjerte, som gjorde det svært for Musk at komme igennem med sine betragtninger og spørgsmål. Han ville blandt andet gerne vide, hvordan attentatet overhovedet kunne ske, men der kom ikke noget klart svar.
I stedet brugte Trump tid på at rose politiet, sine bodyguards, hospitalet og de tilhængere, der var med til vælgermødet.
Trump: 'Ingen krige, hvis jeg havde magten'
Samtalen fortsatte med immigration, som er et hedt emne i USA og den amerikanske valgkamp, da mange illegalt kommer ind i USA via den lange grænse til Mexico.
- Folk skal have lov til at komme hertil, men det skal foregå på legal vis, sagde Trump.
Herefter gik han i kødet på Biden-administrationen og ikke mindst vicepræsident Kamala Harris, der tidligere fik opgaven med at forsøge at begrænse den illegale immigration til USA.
De to rundede også udenrigs- og sikkerhedspolitik, hvor tilgangen var, at der er fred i verden, så længe andre landes ledere frygter USA's præsident.
Trump sagde, at han både kender russiske Putin, kinesiske Xi og nordkoreanske Kim Jung-Un, som alle tre respekterer ham, og at han både satte Iran og Rusland på plads, da han sad ved magten.
- Israel var ikke blevet angrebet, hvis jeg havde været ved magten. Og til Putin sagde jeg, Angrib ikke, så får du en dårlig dag, sagde Trump.
Musk og Trump gav hinanden ret i, at der var stor risiko for at tredje verdenskrig kunne være under opsejling. Noget som Trump mener, at han kan fikse, da han har styr på andre landes ledere.
Tæt løb i valgkampen
Med under tre måneder til det amerikanske valg er det med Kamala Harris som ny demokratisk kandidat blevet et tæt løb. Hos mediet Real Clear Politics, der laver vægtede gennemsnit af meningsmålinger, har hun indhentet meget af den føring, Trump havde over Joe Biden, og i flere afgørende svingstater er hun endda gået forbi ham.
Spørgsmålet er derfor, om Trump kan drage nytte af nattens samtale i valgkampen, da han også deler vælgerne i sit eget parti.
- Jeg tvivler på, at Donald Trump har omvendt ret mange amerikanske vælgere med sin optræden. Dertil var den alt for forudsigelig, og samtalen for sludrende og upræcis. Men Trump kan håbe, at støtten fra Elon Musk kan gavne ham i valgkampen.
- Selv om Musk er blevet en tiltagende mere kontroversiel person, har Musk stadig millioner af fans og én af verdens største private pengetanke, forklarer Steffen Kretz.