Der er gået valgkamp i den i USA. Det får også betydning for Netanyahus besøg i Washington

Netanyahus besøg i USA har givet anledning til at diskutere Kamala Harris’ syn på Israel.

Netanyahu landede i Washington D.C. tirsdag og skal onsdag aften, dansk tid, tale til Kongressen. (Foto: © Joshua Roberts, Ritzau Scanpix)

Der er demonstrationer ved Kongressen i Washington D.C. i disse dage.

For tirsdag landede Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, i den amerikanske hovedstad, hvor han de kommende dage efter planen skal mødes med både Joe Biden, Donald Trump og måske også Kamala Harris.

Men først skal han tale til den amerikanske Kongres – en tale, som Demokraternes, formentligt, kommende præsidentkandidat, Kamala Harris, springer over.

Selvom vicepræsidenten typisk deltager i sådanne begivenheder, så er Harris planlagt til at være i Indianapolis på sin præsidentkampagne, som hun netop har sat i gang.

Netanyahus besøg falder på et helt særligt tidspunkt i USA, hvor der har været et attentat på Republikanernes præsidentkandidat Donald Trump, og den nuværende præsident Joe Biden har trukket sig fra valgkampen samt peget på sin vicepræsident som sin efterfølger.

- Derfor kommer Netanyahus besøg i Washington D.C. også i højere grad til at handle om amerikansk indenrigspolitik, vurderer Rasmus Sinding Sørensen, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

Omkring 200 aktivister fra gruppen Jewish Voice for Peace er tirsdag blevet anholdt efter en demonstration i Washington D.C. (Foto: © TIERNEY L. CROSS, Ritzau Scanpix)

Hvad er Harris’ Israel-politik?

Netanyahus besøg har givet anledning til at tale om Kamala Harris’ syn på Israel og krigen i Gaza. Og det er faktisk lidt af en gætteleg, vi har med at gøre, fortæller Allan Sørensen, der er mellemøstkorrespondent på Kristeligt Dagblad.

- Der er tale om et mere anspændt forhold end det mellem Biden og Netanyahu. Men Israel ved ikke rigtig – ligesom resten af verden – hvor Harris står i forhold til konflikten, siger korrespondenten.

Han fortæller, at Harris har haft en hårdere tone end Joe Biden, når det gælder Israel. Hos Netanyahu er frygten, at Harris kommer under indflydelse fra de yngre stemmer i Det Demokratiske Parti – stemmer, der ønsker et opgør med den traditionelt ubetingede amerikanske støtte til Israel.

- Hvis hun hælder mere i den retning, så har Israel et problem, siger korrespondenten.

Og det er altså lige præcis spørgsmålet om, hvordan USA forholder sig til Israel og landets krigsførelse, der er i fokus i disse dage.

Biden har hele tiden haft Israels ryg, men Netanyahu har også været utilfreds med nogle af Bidens beslutninger på det seneste, siger Allan Sørensen. (Foto: © EVELYN HOCKSTEIN, Ritzau Scanpix)

Splittelsen mellem de to partier

Rasmus Sinding Sørensen påpeger, at Netanyahus besøg taler ind i den meget skarpe polarisering der er mellem Demokraterne og Republikanerne lige nu, når det gælder Israel.

- Blandt Republikanerne er man begejstret for muligheden for at bakke op om Israel og udstille splittelsen op til valgkampen. Hos Demokraterne har man derimod svært ved at finde ud af, hvilket ben man skal stå på, siger han.

Flere demokratiske kongresmedlemmer har også valgt at boykotte Netanyahus tale. Det gælder blandt andet senatoren Bernie Sanders og Elizabeth Warren.

- Harris’ position afspejler en bredere udvikling i baglandet. Særligt yngre generationer, der er mere pro-palæstinensiske og kritiske over for Netanyahu og hans politik i de palæstinensiske områder, siger Rasmus Sinding Sørensen.

Netanyahus besøg taler ind i en skarp polarisering mellem de to partier lige nu. (Foto: © BRENDAN SMIALOWSKI, PATRICK T. FALLON, Ritzau Scanpix)

Han påpeger dog også, at Harris har været meget loyal overfor Bidens Israel-linje, og at der ikke er nogen umiddelbar grund til at antage et stort skred, såfremt hun skulle blive præsident.

Den præsidentkandidat som Netanyahu ikke behøver at bekymre sig om er Donald Trump.

De to havde et godt forhold, da Trump sad i Det Hvide Hus, og selvom det forhold lige nu ikke er så godt, som det har været, så står det allerede klart, hvordan mødet mellem de to vil gå, siger Rasmus Sinding Sørensen.

- Donald Trump har lagt op til at omfavne Netanyahu og bruge besøget på at understrege, at Republikanerne støtter op om Israel, og at Demokraterne ikke gør, siger han og afslutter:

- Der er i den grad gået valgkamp i det her spørgsmål.