USA-korrespondent: Mere aggressiv debat end ventet

Der blev gået overraskende hårdt til stålet i nattens debat mellem de to vicepræsidentkandidater, vurderer USA-korrespondent Johannes Langkilde.

Mike Pence fra republikanerne og demokraternes Tim Kaine hilser pænt på hinanden, men gik hårdt til hinanden under debatten. (Foto: © Kevin Lamarque, Scanpix)

Angrebene, beskyldningerne og afbrydelserne røg frem og tilbage mellem den demokratiske Tim Kaine og republikanske Mike Pence.

- Det var en uventet ophedet debat. Helt klart en mere aggressiv tone end forventet, siger Johannes Langkilde, USA-korrespondent.

Kaine sammenlignede Trump med et fjols eller en galning, der kunne finde på at starte en atomkrig. Kort efter beskyldte Pence Hillary Clinton for at være ansvarlig for den alvorlige situation i Mellemøsten og for at basere sin kampagne på fornærmelser. Kaine forsøgte at få den republikanske Pence til at stå på mål for Donald Trumps mange kontroversielle udtalelser, fortæller Johannes Langkilde.

-Pence gled af på det og håndterede det på en måde som han nok selv vil kalde tilfredsstillende. Han undlod at mudre sig selv meget for meget ind i Trumps forskellige udtalelser, siger Langkilde.

Se et eksempel på en situation, hvor Mike Pence glider af på et hårdt angreb fra Tim Kaine:

Mike Pence nævnte Clinton 70 gange i løbet af debatten, mens Kaine refererede til Trump mere end 160 gange. Mens der var altså stor fokus på Trump og Clinton, så kom de også rundt om både abort, Rusland og religion.

- Den hårde tone fortsatte hele vejen igennem, og kun da de talte religion blev de begge lidt mildere i vendingerne, siger Langkilde.

Vicepræsidentkandidaternes hovedopgave ved debatten var at forsvare deres respektive præsidentkandidat, og det var Mike Pence særligt god til, mener Langkilde.

- Hans opgave var sværest. Han skulle både forsvare Trumps nogle gange voldsomme udfald samtidig med, at han skulle forsikre den etablerede del af republikanerne om, at han og Trump fortjener deres stemme.

Det er også Mike Pence, at de amerikanske medier kårer som vinder af debatten, og det samme viser de hurtige meningsmålinger, der er foretaget umiddelbart efter debatten.