For mange amerikanske vælgere hænger demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton, og republikanernes ditto, Donald Trump, dem langt ud af halsen.
Amerikanske medier har i flere måneder berettet, at de to kandidater er historisk upopulære.
- (…) hvis det ikke var for Trump, ville Clinton faktisk være den mest upopulære præsidentkandidat i moderne amerikansk historie, skrev Washington Post eksempelvis 31. august.
Men amerikanerne har også mulighed for at stemme på andre end de to kandidater.
Historisk upopulære kandidater
USA har faktisk flere partier end de to mest kendte. Og derudover er der kandidater, som stiller op uden for partierne.
- Ved et valg med to historisk upopulære kandidater kan disse være tillokkende for ubeslutsomme vælgere, som ikke kan finde nogen at støtte op om, eller som leder efter en måde at vise deres utilfredshed på, skrev Washington Post i sidste uge.
Disse kandidater har dog statistisk set meget ringe vinderchancer, ligesom de i den bredere befolkning er forholdsvis ukendte.
De deltager eksempelvis slet ikke i de stort anlagte tv-debatter.
Men i de fleste stater vil der altså være en håndfuld kandidater på stemmesedlen, som amerikanerne kan vælge imellem.
Ligesom der i nogle stater også vil være tomme felter, hvor vælgerne selv kan skrive et navn på. De kaldes i USA for ’write-in candidates’.
De tre alternative kandidater Gary Johnson, Jill Stein og Evan McMullin har formået at gøre sig særligt bemærket.
I diverse målinger er Gary Johnson blevet spået mellem 5-10 procent af stemmerne, men har ifølge USA Today siden august tabt terræn.
Jill Stein har i nogle målinger fået omkring to procent af stemmerne, mens Evan McMullin ikke bliver talt med i nationale målinger.
Tidligere guvernør for fri hash
63-årige Gary Johnson fra North Dakota stiller op for Det Libertarianske Parti, der er det tredjestørste i USA. Han har en fortid som guvernør i New Mexico (1995-2003).
Gary Johnson går ind for en begrænset stat og minimal regulering af markederne. Han vil sænke skatterne og er fortaler for stærke borgerlige rettigheder.
Og så vil han legalisere hash.
- USA er måske endelig klar til en præsidentkandidat, der tror på det frie marked, men afviser kammeratlig kapitalisme. De er måske klar til en kandidat, der rent faktisk styrer en grænsestat og ikke mener, at store mure skal erstatte migrant-reformer, som nutidens politikere ikke har modet til at vedtage, har han skrevet i et indlæg på CNN’s hjemmeside.
Men særligt to episoder har klistret sig fast til ham under valgkampen.
- Jeg er en idiot. Virkelig. Jeg er den dummeste fyr, du nogensinde kommer til at møde i hele dit liv.
Det var sådan, Gary Johnson præsenterede sig over for journalisten i et interview med britiske The Guardian.
Bemærkningen var ironisk ment. For Gary Johnson var træt af at to kvajede bemærkninger fyldte alt i billedet om ham.
Den ene gang var, da han på tv gav udtryk for, han ikke kendte til den syriske, sønderbombede by Aleppo.
Den anden gang kunne han ikke nævne navnet på en udenlandsk leder, som han beundrede, skriver New York Times.
Og de bemærkninger har fulgt ham lige siden, og han er blevet gjort voldsomt til grin på de sociale medier.
Mormon med fortid i CIA
40-årige Evan McMullin er mormon og tidligere CIA-agent. Han har formået at vinde vælgeres gunst i sin hjemstat Utah, der betragtes som mormonernes hjemsted.
Han ønsker at være et alternativ til Trump. Og han er derfor især populær hos republikanske vælgere.
Og Evan McMullin kan derfor blive den første kandidat uden for partierne, der kan vinde det meste af en stat, og det vil især være et stort slag for Donald Trump, skriver New York Times.
Evan McMullin har i den grad vakt begejstring i Idaho, Utah og Wyoming, hvor indbyggerne har søgt mere på hans navn på internettet, end de har gjort på Hillary Clinton og Donald Trump.
- En rigtig konservativ vil rejse sig og beskytte andre mennesker, når de bliver angrebet på grund af deres religion eller deres race, sagde han for nylig ifølge Washington Post med henvisning til Donald Trumps angreb på blandt andre muslimer og mexicanere.
- Jeg tror, at uanset hvad der sker 8. november, kan vi sende et stærkt budskab her fra Utah (…), og det vil ændre diskussionen i Washington, har han sagt ifølge Washington Post.
Miljøforkæmper sender svinere til både Trump og Clinton
Jill Stein fra Chicago er 66 år og har læst medicin på Harvard.
Hun stiller op for Det Grønne Parti, der, som navnet antyder, er et miljøparti.
Partiet lægger vægt på økologi og bæredygtighed.
Og Jill Stein har en meget aktivistisk tilgang til at få sine politiske budskaber frem på. Eksempelvis blev hun i september sigtet i forbindelse med protester over en omstridt olierørledning i North Dakota. Hun blev filmet i færd med at spraymale en bulldozer.
Jill Stein har vakt begejstring hos demokrater, som havde håbet, at Bernie Sanders var blevet Demokraternes præsidentkandidat.
Selvom hendes vinderchancer som de to andre kandidater er minimale, tror hun selv, hun har en chance. Det fortalte hun i august til BBC. Hun har været meget kritisk i forhold til både Donald Trump og Hillary Clinton og er gået til valg på, at der findes alternativer.
- Amerikanerne kvitter dette pilrådne system i hobetal. Målinger viser stor mistillid til de nuværende republikanske og demokratiske kandidater, og flertallet af det amerikanske folk råber på noget andet. Spørgsmålet er, om det amerikanske folk får lov til at høre, at de rent faktisk har andre muligheder. Jeg er den eneste kandidat i denne valgkamp, som ikke er forgiftet af store selskabers penge, lobbyister og superaftaler, sagde hun i tv-interview med BBC.
Og så har hun kritiseret medierne for ikke at oplyse nok om alternativerne.
- Vi opfordrer folk til ikke at smide deres stemme efter det falliterklærede to-partisystem men investere deres stemme i en ægte bevægelse for forandring, som kun vores parti repræsenterer, siger hun i et interview med CBS Boston.