Clintons mail-sag: FBI-chef anklages for at bryde loven

I USA må embedsmænd ifølge loven ikke opføre sig partisk i 60 dage op til præsidentvalget.

FBI-direktør James Comey har ved at melde genåbningen af Hillary Clintons email-sag ud måske overtrådt den amerikanske lovgivning, mener flere. (Foto: © SHAWN THEW, Scanpix)

FBI-direktør James Comey har ved at genåbne Hillary Clintons e-mail-sag gjort livet særdeles svært for den demokratiske præsidentkandidat, her blot otte dage før valget afgøres.

Men James Comey ser også ud til selv at gå en svær tid i møde, for flere anklager ham nemlig for at have brudt loven ved at melde sagens genåbning ud offentligt, skriver CNN.

Én af dem er den demokratiske leder i senatet, Harry Reid.

- Jeg skriver til dig for at informere dig om, at mit kontor har fastslået, at disse handlinger kan være i strid med Hatch-lovgivning. Gennem din partiske handling kan du have brudt loven, har Harry Reid skrevet i et brev til James Comey.

Den omtalte lovgivning – på amerikansk "the Hatch Act’ – slår nemlig fast, at amerikanske myndigheder og embedsmænd ikke må fremstå partisk i 60 dage op til valget.

Blandt andet må embedsmænd ikke bruge deres officielle autoritet – for eksempel som FBI-direktør – til at blande sig i valget. Og det er det, som Harry Reid antyder, at James Comey har forbrudt sig imod, da afsløringen vil ligge Hillary Clinton til last.

Juraprofessor har klaget

Harry Reid er ikke den eneste. I The New York Times skriver Richard Painter, der er juraprofessor på Minnesota Law School, at han har klaget til den instans, som undersøger mulige overtrædelser af Hatch-loven.

Han påpeger blandt andet, at en embedsmand ikke behøver at have et specifikt mål eller ønske om at påvirke et præsidentvalg for at overtræde lovgivningen.

- Med undtagelse af ekstraordinære omstændigheder, som måske kan retfærdiggøre det, vil en offentlig udmelding omkring en igangværende FBI-efterforskning, der involverer en præsidentkandidat, derfor meget sandsynligt være en overtrædelse af Hatch-loven og et misbrug af et offentligt embede, lyder det.

Richard Painter skriver desuden, at han i løbet af valgkampen har støttet først de tre republikanere Jeb Bush, Marco Rubio og John Kasich og siden demokraten Hillary Clinton.

FBI-direktøren sendte i fredags et brev om efterforskningen til medlemmer af Kongressen. Dagen inden varslede han ifølge CNN justitsminister Loretta Lynch og vicejustitsminister Sally Yates, der begge advarede Comey imod at sende brevet til kongresmedlemmerne og dermed offentliggøre efterforskningen.

James Comey valgte alligevel at gøre det og har i en mail til ansatte i FBI forklaret sine bevæggrunde således:

- Vi fortæller normalt ikke Kongressen om igangværende efterforskninger, men her følte jeg en forpligtelse til at gøre det, da jeg gentagne gange i løbet af de seneste måneder har gentaget, at vores efterforskning var gennemført, skrev James Comey ifølge CNN.

- Jeg synes også, at det ville være misledende over for det amerikanske folk, hvis ikke vi uddybede den forklaring.