USA's højesteret: I orden, at bager ikke ville lave bryllupskage til homo-par

Den oprindelige dom udviste ”tydelig og utilladelig fjendtlighed” over for bagerens kristne tro, lyder det fra højesteret.

Jack Phillps afviste på baggrund af sin kristne tro at lave en særlig bryllupskage til et homoseksuelt par. (Foto: © Rick Wilking, Scanpix)

Det var helt i orden, da en bager fra Colorado i USA nægtede at kreere en særlig bryllupskage til et homoseksuelt par, fordi deres vielse var i strid med hans religiøse overbevisning.

Det har et flertal i den amerikanske højesteret fastslået i en afgørelse, der har vakt opsigt i USA.

Sagen begyndte i 2012, hvor Charlie Craig og David Mullins ifølge avisen New York Times ville bestille en bryllupskage hos deres lokale bager, Jack Phillips, som ejer bageriet ’Masterpiece Cakeshop’ i byen Lakewood.

På det tidspunkt var vielser af homoseksuelle ikke tilladt i Colorado. Planen var derfor, at de skulle giftes i delstaten Massachusetts, hvor det var tilladt, og derefter fejre vielsen i deres hjemstat med familie og venner – og en særlig bryllupskage.

Men det afviste Jack Phillips.

Der var opbakning til Jack Phillips foran retten. (Foto: © MARI MATSURI, Scanpix)

Trump bakker op

Som konservativ kristen var han imod vielser mellem homoseksuelle, og han mente, at det ville være det samme som at blåstemple det, hvis han sagde ja til at lave bryllupskagen.

Han tilbød i stedet, at parret kunne købe en almindelig kage, men det afviste de.

I Colorado er det blandt andet forbudt at diskriminere på grund af seksuel orientering, og parret besluttede efterfølgende at sagsøge Jack Phillips for diskrimination.

De fik medhold ved både første og anden instans. Men sidste år valgte Jack Phillips at anke sagen til højesteret, hvilket skabte overskrifter i hele USA.

Den amerikanske regering med præsident Donald Trump i spidsen valgte blandt andet at give sin støtte til bageren, og det samme gjorde en række kongresmedlemmer og kristne lobbygrupper.

Og i dag fastslog et flertal af højesteretsdommerne så, at den lokale retsinstans havde udvist ”tydelig og utilladelig fjendtlighed” over for bagerens kristne tro, og at hans religiøse rettigheder blev krænket i henhold til den amerikanske forfatnings første tillæg, som netop skal sikre religionsfrihed.

Beskytte homo-rettigheder

Sagen blev afgjort med dommerstemmerne syv mod to.

Men selvom Jack Phillips kunne gå sejrrig ud af striden, så står der intet i afgørelsen om, at eksempelvis bagere, fotografer og blomsthandlere fremover kan få lov til at afvise at servicere homoseksuelle på grund af deres seksualitet.

Og højesteret understregede på det kraftigste, at homoseksuelles rettigheder skal beskyttes, og at andre sager, som kunne minde om bryllupskagesagen, ikke nødvendigvis vil falde ud på samme måde.

Og netop det vakte glæde hos The American Civil Liberties Union, som repræsenterede Charlie Craig og David Mullins i sagen.

- Retten omstødte Masterpiece Cakeshop-afgørelsen på baggrund af helt særlige bekymringer i forhold til sagen. Men den genbekræftede sin gamle afgørelse om, at delstaterne skal forhindre, at folk – heriblandt lgbt-personer – bliver diskrimineret af erhvervslivet, siger Louise Melling, der er vicedirektør for gruppen, til New York Times.

Den amerikanske højesteret gav i 2015 grønt lys til ægteskab mellem homoseksuelle.