USA's centralbank sænker renten et kvart procentpoint

Sidste gang renten blev sænket var under finanskrisen i 2008.

USA's centralbank sænker renten med 25 basispoint til intervallet 2,00-2,25 mod det hidtidige spænd på 2,25-2,5 procent.

Det er første gang siden finanskrisen i 2008, at den amerikanske centralbank, The Federal Reserve, har sendt styringsrenten nedad, og det kan være tegn på, at der er dårlige økonomiske tider i vente, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Udover at sænke renten har The Federal Reserve ifølge Reuters også på det månedlige rentemøde besluttet, at banken vil stoppe med at nedbringe balancen og undlade at geninvestere obligationer, der er udløbet, hvilket betyder, at banken sender færre penge ud i økonomien. Det vil allerede ske fra torsdag, oplyser banken.

Hidtil har planen ellers været, at det skulle fortsætte nogle måneder endnu.

Skridtet var forventet

Forud for onsdagens rentemøde var forventningen i markedet allerede, at centralbanken ville sænke renten. På trods af, at amerikansk økonomi befinder sig midt i et historisk langt og solidt opsving, frygter markedet nemlig fremadrettet en opbremsning.

En rundspørge foretaget af Bloomberg News har vist, at hele 75 ud af 87 adspurgte økonomer har satset på, at renten ville sænkes med 0,25 procentpoint, skriver Ritzau Finans. Og hos Nordea var det også chefanalytiker Anders Svendsens vurdering tidligere i dag.

Her kaldte han det rettidig omhu ovenpå bekymringer for brexit, lav inflation og handelskrig.

Gælden i samfundet kan vokse

Siden 2015 har centralbanken gradvist øget renten i takt med, at væksten vendte tilbage, og jobmarkedet blev bedre og bedre. Og målet med en rentenedsættelse er at sikre høj aktivitet i økonomien og opstille værn mod en eventuel krise, forklarede Anders Svendsen tidligere i dag.

Ifølge analytikeren kan rentesænkning i USA dog imidlertid også have den effekt, at gælden i samfundet vokser, og at der ikke er redskaber tilbage i den pengepolitiske værktøjskasse, hvis der pludselig skulle gå hul på en boble.

- Lave renter har kæmpe effekter. Den ene effekt er, at der risiko for finansielle bobler (...) Kigger man tilbage på finanskrisen, var en del af forklaringen de historisk lave renter.

Trump vil have betydelig rentenedsættelse

USA præsident Donald Trump mener ikke, at The Federal Reserve gør nok. Det har han flere gange understreget, og igen i mandags - mens rygter om rentenedsættelse florerede - anregb Donald Trump centralbankformand Jerome Powell og hans chefkollegaer på Twitter:

- E.U. og Kina vil sænke renten yderligere og pumpe penge ind i deres systemer, så det bliver endnu lettere for deres erhvervsliv at sælge produkter. Imens gør Fed (The Federal Reserve, red.) ingenting - og Fed vil formentlig gøre meget lidt sammenlignet med andre. For dårligt, lød det i tweetet.

Donald Trump mener, at de mange renteforhøjelser har bremset USA's vækst, modvirket de skattelettelser Trump-administrationen fik vedtaget i 2017 og skadet landets konkurrenceevne.

Renterne er lave i Europa

Den Europæiske Centralbank, ECB, har de sidste ti år forsøgt at sparke Eurozonens økonomi i gang ved at pumpe milliarder ud i opkøbsprogrammer og minusrenter, forklarer Anders Svendsen.

ECB har dog ifølge Anders Svendsen ikke formået at normalisere økonomien efter finanskrisen, som det er tilfældet i USA, og derfor "er der ikke meget at skyde med, hvis der kommer en afmatning i økonomien", siger han.

- Renterne kan ikke falde meget mere. Der kan ikke rigtigt være mere i sprøjten. Måske ser vi et yderligere fald nu, hvor den amerikanske centralbank er ved at komme i gang med en lempelsespakke. Men det er et ekstremt rentemiljø, vi har lige nu. Særligt i Europa, har vuderingen fra Anders Svendsen tidligere i dag lydt.