USA vil stoppe indvandring: Sender millioner til Mellemamerika

Barack Obama sender 900 millioner danske kroner til Mellemamerika i et forsøg på at stoppe illegal indvandring.

Billedet her viser et opsamlingscenter i det sydlige Texas, hvor flygtninge har forsøgt at krydse grænsen til USA. (Foto: © US Government, Scanpix)

Den illegale indvandring til USA stiger eksplosivt i øjeblikket, og præsident Barack Obama forsøger nu at løse problemet med kolde kontanter.

Han sender 162 millioner dollar, svarende til knap 900 millioner danske kroner, til de mellemamerikanske lande Honduras, El Salvador og Guatemala i et forsøg på at stoppe noget af den omfattende vold, som tvinger folk til at flygte.

Regionen er hårdt plaget af banderelateret vold som følge af narkotransport fra især Colombia mod Mexico og siden USA.

Gulerod og pisk

Sammen med pengene sender Obama sin videpræsident Joe Biden til Mellemamerika.

- Han skal fungere som maskot på den her kampagne. Han skal sætte fokus på problemet og ikke mindst oplyse folk om, hvor farlig turen til USA er, fortæller DR's USA-korrespondent Johannes Langkilde.

Ud over forsøget på at forbedre sikkerheden i regionen har USA også oprettet nogle særlige opsamlingslejre ved den mexicanske grænse for at forhindre de illegale flygtninge i at komme ind i landet.

- Han bruger pengene som en gulerod, men giver også med pisken i form af de her lejre.

- Der er en del myter om, at når først man er kommet ind i USA, kan man leve det søde liv. Med opsamlingslejre forhindrer man folk i at komme ind i landet og gør det dermed mindre attraktivt at flygte, siger Johannes Langkilde.

Børn tager turen alene

Turen frem til det forjættede land koster hvert år mange menneskeliv, og på det seneste er en ny tendens brudt frem. BBC fortæller, at 52.000 uledsagede børn er ankommet til grænsen siden oktober sidste år, og det er en vigtig grund til den nye indsats.

- En ting er voksne flygtninge, men uledsagede børn er noget helt andet. Man har virkelig fået øjnene op for, at det her er et stort, reelt problem, vurderer Johannes Langkilde.

Udmeldingen fra Det Hvide Hus kom i går fredag og var således en del af verdensflygtningedagen.