En potentiel atomtrussel skal elimineres.
Derfor holder USAs præsident, Donald Trump, sit andet topmøde med Nordkoreas leder, Kim Jong-Un.
Da de to mødtes i Singapore i juni sidste år, var det første gang nogensinde, at en siddende amerikansk præsident og en nordkoreansk statsleder mødtes.
Og nu sker det altså igen - denne gang i Vietnam, hvor parterne skal blive enige om detaljerne i sidste års aftale, der blev kritiseret for ikke at være andet end pæne ord.
- Verden vil se store forandringer, sagde Nordkoreas diktator Kim Jong-Un dengang.
Og præsident Trump gjorde det klart, at de underskrev "et meget vigtigt dokument", der lagde op til en fuldstændig atomafrustning af den koreanske halvø - men uden nogen klar tidsramme.
Denne gang vil Nordkorea ifølge DR Nyheders Asien-korrespondent, Philip Khokhar, kræve, at nogle af de hårde økonomiske sanktioner mod landet bliver lettet.
Til gengæld vil Nordkorea kunne tilbyde at lukke et stort område, hvor der i øjeblikket bliver produceret atomvåben.
En formel afslutning af Koreakrigen kan også komme på tale på topmødet i dag og i morgen.
Nordkorea kan blive "økonomisk raket"
Når USA gerne vil have afviklet Nordkoreas atomvåbenprogram, skyldes det, at USA betragter Nordkorea som en "ekstraordinær trussel."
Omvendt vil Nordkorea gerne lukkes ind i det internationale samfund og have boostet sin økonomi.
- Nordkorea vil blive en anden slags raket - en økonomisk en! skrev den amerikanske præsident Donald Trump på Twitter for nyligt.
Det er derfor heller ikke tilfældigt, at topmødet finder sted i Vietnam.
Vietnam er gået fra at være USA's kommunistiske fjende til at være en af Asiens mest lovende økonomier. Og ifølge amerikanerne kan Vietnam stå som en rollemodel for Nordkorea, skriver The New York Times.
Det første historiske topmøde
Donald Trump og Kim Jong-Un satte sig for første gang ved samme bord i Singapore i juni 2018.
Et år tidligere var de verbale trusler om atomkrig ellers fløjet gennem luften. Og derfor blev der talt om et historisk gennembrud, da parterne endte med at underskrive en hensigtserklæring.
Der var dog kun tale om et A4-ark med fire hovedpunkter, hvor parterne ”forpligter” sig til:
- •
at etablere nye relationer mellem USA og Nordkorea
- •
at samarbejde om at etablere et varigt og stabilt fredsregime på den koreanske halvø
- •
at bekræfte beslutningen fra Panmunjom d. 27. april om, at Nordkorea forpligter sig til at arbejde sig hen mod en komplet afvikling af atomvåben på den koreanske halvø
- •
at USA og Nordkorea forpligter sig til at finde legemsdele fra omkomne krigsfanger og uidentificerede faldne fra Koreakrigen og omgående at udlevere resterne af de, der allerede er identificeret.
Nordkorea har siden afholdt sig fra at teste missiler, men omvendt har leder Kim Jong-Un ikke konkret forpligtet sig til at eliminere landets våbenarsenal.