Planlægningen af det kommende topmøde mellem USA’s præsident, Donald Trump, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, fortsætter ufortrødent, selvom det nordkoreanske styre har truet med at aflyse det.
Det er meldingen fra det amerikanske udenrigsministerium, efter at nordkoreanerne i går såede tvivl om det historiske møde.
De er for det første vrede over de fælles militærøvelser, som amerikanerne og sydkoreanerne for tiden afholder i Sydkorea. Det fik Nordkorea til at aflyse et ellers planlagt møde i dag med sydkoreanske diplomater.
Derudover har den nordkoreanske viceudenrigsminister, Kim Kye-gwan, meddelt, at de ikke er interesseret i at mødes med USA, hvis det ene og alene er Nordkorea, der skal opgive sine atomvåben.
Men den trussel tager den amerikanske regering roligt.
- Vi har ikke hørt noget fra hverken den nordkoreanske eller den sydkoreanske regering, der skulle indikere, at vi ikke vil fortsætte med at udføre disse øvelser, eller at vi ikke skal fortsætte med forberedelserne af mødet mellem præsident Trump og Kim Jong-un i næste måned, siger Heather Nauert, der er talskvinde for ministeriet.
Frygter libysk skæbne
Det kommende topmøde, der bliver det første mellem en siddende amerikansk præsident og en nordkoreansk leder, skal efter planen løbe af stablen den 12. juni i Singapore.
Kravet fra amerikansk side er fortsat, at der sker en total atomafrustning på den koreanske halvø.
Og ifølge den amerikanske præsidents sikkerhedsrådgiver, John Bolton, kan man meget vel genbruge den afrustningsmodel, som man benyttede for 15 år siden i forhold det tidligere libyske styre med Muammar Gaddafi i spidsen.
Men det afviser den nordkoreanske viceudenrigsminister og henviser til, at det libyske styre efterfølgende kollapsede.
- Vi er ikke interesserede i et møde, hvis det kun handler om at presse os op i et hjørne for at tvinge os til at opgive vores atomvåben, lyder det ifølge New York Times fra Kim Kye-gwan.
USA har ikke givet sig
Den nordkoreanske melding kommer i kølvandet på en længere periode, hvor tonen mellem de to arvefjender ellers har været under opblødning.
I slutningen af april roste Donald Trump sin nordkoreanske kollega, som han tidligere har betegnet som "en raketmand på selvmordsmission", og kaldte ham både "åben" og "meget hæderlig".
Og i sidste uge takkede han det nordkoreanske styre, efter at de havde frigivet tre amerikanske statsborgere, som havde siddet fanget i det lukkede land.
Frigivelsen var ifølge præsidenten et tegn "på god vilje" fra det nordkoreanske regime, som samtidig er gået med til at lukke sit atomanlæg i løbet af maj.
Ifølge Liselotte Odgaard, der er ekspert i asiatisk sikkerhedspolitik og Kina ved Forsvarsakademiet, tyder dagens melding fra nordkoreanerne på, at USA ikke har været villig til at give sig særlig meget i forhold til det atomare spørgsmål.
- Det kan Nordkorea ikke være med til, siger hun og understreger, at Kim Jong-uns imødekommenhed forudsætter, at USA også er villig til at gå på kompromis.
Efter drejebog
Derfor kan det ende med, at topmødet bliver aflyst, vurderer Liselotte Odgaard.
- I de her forberedelser til topmødet skal USA stille med noget, såsom at pille sit missilforsvar i Sydkorea ned eller fjerne amerikanske tropper fra den koreanske halvø. Hvis ikke de gør det, bliver det svært at se en aftale for sig, siger hun.
Men for nu tager amerikanerne det roligt, lyder vurderingen fra DR's USA-korrespondent, Lillian Gjerulf Kretz.
- Det er ikke overraskende, at Nordkorea kommer med den melding. Det er nærmest ud af den nordkoreanske drejebog, siger hun og fortsætter:
- Det nordkoreanske styre forsøger både at presse USA mest muligt og at få flest mulig indrømmelser på plads, nu hvor hele verden forventer at der bliver et historisk topmøde mellem USA og Nordkorea.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:59cb58a86187a423b40d453f