USA har indført sanktioner mod en række kinesiske og russiske individer og virksomheder. Det skriver BBC.
Alle har de ført forretninger på en måde, der har fremmet Nordkoreas missil- og atomprogram, lyder det fra USA's finansministerium. Sanktionerne, der rammer 10 virksomheder og seks personer, er en del af Trump-administrationens tiltag, der skal isolere styret i Nordkorea.
Sanktionerne betyder, at amerikanske personer og virksomheder ikke længere lovligt kan drive forretning med virksomhederne.
- Finansministeriet vil fortsætte med at øge presset på Nordkorea ved at ramme dem, som støtter udviklingen af atom- og balistiske missilprogrammer og isolere dem fra det amerikanske finanssystem, skriver USA's finansminister, Steven Mnuchin, i en udtalelse.
I et lignende tiltag gik det amerikanske justitsministerium rettens vej for at konfiskere 11 millioner dollar fra to af de sanktionerede virksomheder, som mistænkes for at have hvidvasket penge for Nordkorea, skriver Washington Post.
Vækker vrede i Rusland og Kina
Selvom sanktionerne kun ulovliggør amerikaneres muligheder for at handle med virksomhederne, har de stor indflydelse på det omgivende verdenssamfund. Det skyldes, at en stor del af den internationale bankverden handler i dollars, og at mange udenlandske banker følger amerikanske love og regler for at undgå bøder.
Og sanktionerne vækker bestemt ikke glæde i hverken Kina eller Rusland. I en udtalelse kalder Ruslands viceudenrigsminister Sergei Ryabkov sanktionerne for det nyeste eksempel på, at USA forværrer sit forhold til Rusland.
- Rusland er begyndt at udarbejde et svar på sanktionerne, der er uundgåeligt i denne situation, siger Ryabkov.
Den kinesiske ambassade i USA skriver i en meddelelse bragt i avisen China Daily:
- Kina er modstander af ensidige sanktioner besluttet væk fra FN sikkerhedsråds rammebestemmer, og tilføjer:
- Vi opfordrer kraftigt USA til straks at rette op på deres fejl, så det ikke påvirker vores samarbejde om relevante problemer.
Ros til Nordkorea
De nye sanktioner er femte gang i år, at USA indfører sanktioner mod Nordkorea. Og mens tonen mellem de to lande på det seneste har været fjendtlig, så sendte USA's udenrigsminister, Rex Tillerson, i går rosende ord mod Nordkorea.
Det skyldes, at nordkoreanerne ifølge Tillerson har udvist selvbeherskelse og undladt "provokerende handlinger". Tillerson bider mærke i, at Kim Jong-uns styre ikke har foretaget prøveaffyringer af missiler eller på anden måde provokeret den øvrige verden, siden FN's Sikkerhedsråd vedtog en resolution 5. august.
Udenrigsministeren siger, at det vækker håb om, at spændingerne kan blive dæmpet.
- Måske ser vi en vej mod engang i nær fremtid at have en dialog, siger han.
- Vi håber, at dette er begyndelsen på det tegn, vi har ledt efter.