USA sanktionerer fire israelske bosættere efter stigende vold på Vestbredden

Volden fra de israelske bosættere er eskaleret til "ubærlige niveauer", siger Joe Biden.

Ifølge Joe Biden er volden på den besatte Vestbred en "seriøs trussel mod fred, sikkerhed og stabilitet". Nu sanktionerer USA fire israelske statsborgere, der er beskyldt for vold mod palæstinensere i området. (Foto: © Annabelle Gordon - CNP, picture alliance / Consolidated News Photos)

Torsdag aften dansk tid underskrev den amerikanske præsident, Joe Biden, et dekret, der giver USA mulighed for at indføre sanktioner mod israelske bosættere på den besatte Vestbred.

Underskriften kommer i kølvandet på utallige angreb mod palæstinensere begået af israelske bosættere, og med dekretet har USA nu mulighed for eksempelvis at indføre økonomiske sanktioner eller forbyde visse personer adgang til USA.

Det skriver BBC.

Dagens beslutning sender et tydeligt signal til Israel og kritikere af USA's ellers urokkelige støtte til landet. Det siger DR's korrespondent i USA Jakob Krogh.

- Mange demokrater og særligt amerikanere med arabisk baggrund er rasende over, at Biden-administrationen ikke har gjort mere for at stoppe eller begrænse de mange drab på civile i Gaza, lyder det.

Jakob Krogh påpeger samtidig, at det er sjældent, at USA retter sanktioner mod israelere, og at dagens begivenhed er endnu et tegn på den voksende uoverensstemmelse mellem den amerikanske og israelske regering.

Israelske soldater udfører også aktioner på den besatte Vestbred. Her er vi ved Jenin i starten af januar sidste år. (Foto: © Jaafar Ashtiyeh, AFP or licensors)

Fire personer ramt

USA har indtil videre brugt dekretet til at udstede sanktioner mod fire israelske statsborgere, der beskyldes for vold mod palæstinensere på Vestbredden.

Helt konkret betyder det, at de fire personer er blevet nægtet adgang til ejendomme og andre aktiver i USA, ligesom de er forhindret i at benytte det amerikanske banksystem, beretter BBC.

- Handlingerne i dag har til formål at fremme fred og sikkerhed for både israelere og palæstinensere, siger Jake Sullivan, national sikkerhedsrådgiver i Det Hvide Hus, ifølge Reuters.

Byen Hebron i den sydlige del af Vestbredden. Uroen mellem israelere og palæstinensere er eskaleret kraftigt, siden terrororganisationen Hamas indledte sit angreb mod Israel i starten af oktober sidste år, og Israel efterfølgende angreb Gazastriben. (Foto: © JOHN MACDOUGALL, AFP or licensors)

Ifølge Jakob Krogh har USA længe været bekymret for den stigende bosættervold i området. Nu frygter man, at konflikten for alvor vil sprede sig til Vestbredden og resten af den omkringliggende region.

- At det vil være endnu en tændstik, der kan være med til at antænde en brand i regionen, siger han.

Volden eskalerer

Det er ikke uden grund, at USA nu forsøger at sætte foden ned over for de israelske bosættere på den besatte Vestbred.

Siden Hamas' angreb mod Israel den 7. oktober sidste år er volden mod palæstinensere steget, og bosætterne kritiseres blandt andet for at bruge krigen i Gaza som grund til at angribe - og i værste tilfælde dræbe - palæstinensere på Vestbredden.

Ifølge tal fra FN er 359 palæstinensere blevet dræbt på Vestbredden siden 7. oktober. Derfor er det heller ikke utænkeligt, at USA snart igen vil slå i bordet, vurderer Jakob Krogh.

- Man forventer, at der vil komme sanktioner mod flere bosættere i den kommende tid, siger han.

Der bor i alt omkring tre millioner mennesker på Vestbredden, der siden 1967 har været besat af Israel, skriver Ritzau. Ifølge FN er der cirka 700.000 israelske bosættere i området inklusiv Østjerusalem.

De israelske bosættere bor typisk i aflukkede samfund, og de har samme rettigheder som israelere, der bor inde i Israel.