USA opruster og sender droner ind over Bagdad

Pentagon bekræfter, at der er bemandede og ubemandede fly over Irak, og at nogle er bevæbnet med missiler.

USA har ikke sendt kamptropper til Irak, men overlader kampen på landjorden mod islamisterne til den irakiske hær. Her er det al-Abbas brigaden, som frivilligt har meldt sig til at forsvare shiamuslimerne mod angreb fra terrorgruppen ISIS.

Det amerikanske militær er begyndt at bruge væbnede droner over Bagdad for at beskytte de amerikanske soldater og diplomater i landet, mens de irakiske styrker har fokus på kampe mod sunnimuslimske oprørere i navnligt den strategisk vigtige by Tikrit.

En højtstående amerikanske officer siger, at nogle få væbnede droner er sat ind over Bagdad som en sikkerhedsforanstaltning for amerikanere i den irakiske hovedstad.

Amerikanske talsmænd siger, at de ubemandede bevæbnede fly ikke anvendes i de angreb, som irakiske styrker er i gang mod jihadisterne i Den Islamiske Stat for Irak og Levanten (ISIS).

Pentagon bekræfter, at der blandt de bemandede og ubemandede fly over Irak er nogle, som er bevæbnet med bomber og missiler.

Syv soldater dræbt ved angreb på base nær Bagdad

ISIS har lørdag morgen angrebet en militærbase 85 kilometer fra Bagdad.

Ifølge CNN har syv irakiske soldater mistet livet, mens 29 blev såret ved angrebet på militærbasen i byen Jurf al-Sakhar.

Bagdad er sikker

Irakiske ledere insisterer på, at Bagdad er sikker, og en pensioneret amerikansk general, James Conway, bekræfter disse udtalelser med en bemærkning om, at det værste nu er overstået.

USA har lagt pres på Iraks shiamuslimske ledere i Irak for at få dem til at skabe mere enhed og forsoning med sunnimuslimerne, hvoraf en del føler sig tvunget til at støtte ISIS.

Iraks øverste shiamuslimske præster har opfordret landets leder til at stå sammen, efter at premierminister Nuri al-Maliki har erkendt, at politiske forandringer er nødvendige, hvis det skal lykkes at nedkæmpe den offensiv, som har kostet over 1000 mennesker livet.

Kurdere opgiver ikke selvstyre

Krisen i Irak er samtidig forværret ved, at den kurdiske leder i det nordlige Irak udelukker, at de vil opgive en del af deres selvstyre i det nordlige Irak - blandt andet i oliebyen Kirkuk - selv om USA indtrængende har opfordret alle parter til at arbejde samme i Bagdad.

Kurdiske Peshmerga-krigere forsvarer nu Kirkuk, som kurderne overraskende er kommet til at kontrollere, efter at de irakiske sikkerhedsstyrker flygtede fra byen, da jihadisterne i Isil rykkede frem mod den.

Irak har appelleret til USA om at bombe ISIS, men Washington har kun tilbudt at hjælpe med 300 militære rådgivere.

/ritzau/AFP