Kina sidder med løsningen til at lægge en dæmper på Nordkoreas atomprogram, der i øjeblikket giver anledning til international bekymring.
Det var den konklusion, udenrigsministrene fra USA og Storbritannien drog, efter at de i dag i London mødtes for at drøfte de meste presserende sager på den diplomatiske dagsorden.
- Kineserne har gjort mere, end vi havde regnet med. Men de kan gøre meget mere, og især når det kommer til olieleverancerne, sagde den britiske udenrigsminister Boris Johnson, da han sammen med sin amerikanske kollega Rex Tillerson gav en fælles pressekonference.
Tillerson: Olien er et magtfuld værktøj
Sent mandag vedtog FN's Sikkerhedsråd enstemmigt nye sanktioner mod Nordkorea, som følge af landets seneste atomtest. Blandt andet indføres begrænsninger på Nordkoreas import af råolie, ligesom der indføres totalforbud mod at importere tekstiler fra Nordkorea.
I begge tilfælde peger pilen på Kina, der er Nordkoreas vigtigste allierede og suverænt største handelspartner.
Den amerikanske udenrigsminister Rex Tillerson udtrykte også forhåbninger til, at kineserne vil straffe styret i Pyongyang ved at begrænse oliestrømmen.
- Jeg håber, at Kina, et storartet land, en verdensmagt, af egen kraft vil beslutte at benytte det meget magtfulde værktøj, olieforsyningen, til at overbevise Nordkorea om at genoverveje landets nuværende vej mod udvikling af atomvåben og genoverveje dets holdning til dialog og forhandling, sagde Rex Tillerson.
I begyndelsen af september gennemførte nordkoreanerne efter alt at dømme sin sjette atomprøvesprængning, og alle protester fra omverdenen er indtil videre blot blevet mødt med nye trusler fra styret i Nordkorea.