Den danske regering har sagt ja til at bidrage til den amerikanske operation i det nordlige Irak, hvor den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat (IS) har drevet op mod 400.000 personer på flugt de seneste måneder.
I og med at regeringen støtter den amerikanske operation, siger den god for, at USA bomber IS og sender våben til de kurdiske grupper, der kæmper mod IS på landjorden, vurderer Johannes Riber Nordby.
- De facto synes regeringen, at det, som amerikanerne gør, er i orden og blåstempler dermed indirekte deres handlinger, siger han til DR Nyheder.
Støtte til PKK
Det interessante i den sammenhæng er, at soldater fra den kurdiske oprørsbevægelse PKK, der betragtes som en terrororganisation i både Europa og USA, spiller en central rolle i kampen mod IS - sammen med den kurdiske hær 'Peshmerga'.
Det samme gør PKK's syriske søsterorganisation YPG, skriver både den kurdiske avis RUDAW og The Washington Post.
I begyndelsen af august opfordrede PKK ifølge Reuters alle kurdere til at stå sammen mod IS.
- Alle kurdere i nord, øst, syd og vest må rejse sig op mod angrebene på kurdere i Sinjar (det nordlige Irak, skrev PKK på sin hjemmeside.
Kampen mod IS er vigtigst
At der ryger våben i hænderne på soldater fra PKK, ser USA og Danmark imidlertid gennem fingre med, vurderer Johannes Riber Nordby.
- Lige nu er man så ekstraordinært bekymret over IS' magt, at det ikke betyder ret meget, at man støtter soldater med tilknytning til PKK - så længe man står sammen mod IS. Det må man håndtere bagefter, siger han.
Et skridt nærmere et selvstændigt Kurdistan
Og der kan blive noget at håndtere på sigt. Hvis IS bliver nedkæmpet, vil der opstå et tomrum i det nordlige Irak, og ifølge Johannes Riber Nordby er det noget, kurderne meget vel vil udnytte.
- Til den tid vil kurderne være endnu mere kamptrænede, de vil være i besiddelse af nye våben, så det er ikke svært at forestille sig, at de vil bruge det til at kæmpe for den selvstændighed, de altid har ønsket sig, siger militærforskeren.
Netop det scenarium har været skrækken for den netop afgåede irakiske regeringsleder gennem otte år, Nuri al-Maliki, og derfor har amerikanerne hidtil været tilbageholdende med at bevæbne kurderne, forklarer Johannes Riber Nordby.
Uro i Pandoras æske
Han vurderer, at USA i bund og grund ikke har noget imod, hvis kurderne danner en selvstændig stat i det nordlige Irak.
Amerikanerne vil bare ikke have skylden for endnu engang at være dem, der definerer det politiske landskab i Mellemøsten.
- Man er bange for, at hvis man giver kurderne selvstændighed, vil det åbne Pandoras æske, og skabe nye konflikter, siger Johannes Riber Nordby.
Vævende udenrigsminister
Information spurgte tidligere på ugen udenrigsminister Martin Lidegaard (R), om det er et problem, at PKK deltager i kampene i det nordlige Irak. Til det svarede ministeren:
- Jeg synes, at det er det svært at sige noget principielt om. Når jeg svarer så henholdende, er det, fordi situationen udvikler sig time for time.
Til den amerikanske operation vil Danmark konkret bidrage med humanitær bistand og et fly, der kan transportere bistanden. Ifølge Johannes Riber Nordby betyder det, at Danmark ikke selv bidrager med våben til de kurdiske styrker.