USA vil begrænse visumtilladelser til kinesiske embedsmænd, indtil Kina stopper sin undertrykkelse af etniske uighurer og andre muslimske mindretal i Xinjiang-regionen.
Det oplyser det amerikanske udenrigsministerium sent tirsdag aften dansk tid.
- USA opfordrer Kina til omgående at stoppe undertrykkelseskampagnen i Xinjiang og løslade alle de tilfældigt indespærrede, siger den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo.
Meldingen kommer, dagen efter at USA besluttede at sortliste 28 kinesiske virksomheder, som ifølge USA har været involveret i overgreb mod muslimske mindretal.
Fordømmer beslutning
Den kinesiske ambassade i Washington fordømmer USA's beslutning, oplyser en talsmand for ambassaden natten til onsdag dansk tid.
USA's beslutning "krænker alvorligt de basale normer for internationale relationer, blander sig i Kinas interne affærer og underminerer Kinas interesser", siger han i en pressemeddelelse.
- Kina beklager og modsætter sig på det kraftigste, fortsætter han.
Tidligere indsatte: Tortur og brutalitet
Ifølge FN er mindst en million etniske uighurer og andre muslimer tilbageholdt i det, Kina betegner som "frivillige træningscentre" for at udrydde ekstremisme og lære folk nye færdigheder.
Tidligere indsatte i lejrene har beskrevet tortur under afhøringer, overfyldte celler og daglig brutalitet og indoktrinering, som har drevet nogle muslimer til at begå selvmord.
Kina afviser alle anklager om undertrykkelse af uighurerne, understreger talsmanden for den kinesiske ambassade.
- Xinjiang har ikke nogle af de såkaldte menneskerettigheds problemstillinger, som USA hævder. USA's anklager er opfundne påskud for at blande sig, siger talsmanden i meddelelsen.
Ved FN's Generalforsamling i september blev USA og flere end 30 andre lande enige om at fordømme Kina for deres behandling af muslimske mindretal.
- Historien vil dømme det internationale samfund på, hvordan vi reagerer på dette angreb på menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder, sagde den amerikanske viceudenrigsminister, John Sullivan, i den forbindelse.
/ritzau/Reuters