USA-korrespondent: Trumps chefstrateg var blevet isoleret i Det Hvide Hus

En af hjernerne bag Trumps valgsejr er fortid. Interne magtkampe i staben kan være en del af forklaringen.

Præsident Donald Trump og chefstrateg Steve Bannon (længst til højre) har arbejdet sammen, siden Trump søsatte sin valgkampagne for at blive amerikansk præsident. Nu skilles de. REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo (Foto: © JONATHAN ERNST, Scanpix)

I valgkampen til præsidentvalget i USA var det nærmest umuligt at snakke om Donald Trumps kampagne uden også at tale om manden bag den. Trumps nu fyrede chefstrateg, Steve Bannon, anses bredt for at være - om ikke hjernen bag valgkampagnen, så en stor del af den.

Nu er han så fortid i Det Hvide Hus. Kritikken af Donald Trumps udtalelser på baggrund af forrige weekends hændelser i Charlottesville, var måske den berømte dråbe, der fik Trump-bægeret til at flyde over, vurderer DR Nyheders USA-korrespondent Steffen Kretz.

- Fyringen har være under opsejling i en rum tid, hvor Steve Bannon og hans nationalistiske fløj er blevet tiltagende mere isoleret i det kaos, som Det Hvide Hus har befundet sig i.

- Bannon bliver set som manden, der har næret præsident Trumps mest nationalistiske impulser og bag facaden spillet en central rolle i nogle af de mest kontroversielle sager, præsidenten har rodet sig ud i, fortæller Steffen Kretz.

Fyringen kommer efter en uge, hvor Trump har været under massivt pres fra alle sider også i sit eget parti for ikke klart og konsekvent at tage afstand fra den højreekstremisme, som brød ud i lys lue i Charlottesville sidste lørdag med voldsomme sammenstød, der efterlod én dræbt og mange såret.

Gang i svingdøren

Steve Bannon er den seneste af en række markante skikkelser, der forlader arbejdsværelserne i præsidentboligen. Den seneste måned er Trumps tidligere stabschef Reince Priebus gået samme vej, ligesom pressetalsmanden Sean Spicer og kommikationsdirektør Anthony Scaramucci er røget i svinget.

Ifølge Steffen Kretz har fyringen stået højt på ønskelisten hos den relativt nyudnævnte stabschef og tidligere general John F. Kelly.

- Kelly har uden tvivl også ønsket Steve Bannon ud, fordi han netop nærede hele den ballade og fløjkrig, der har forårsaget en stor del af kaos.

Steffen Kretz fortæller, at kun tiden kan vise, hvilken konsekvenser fyringen af Steve Bannon får for politikken i Det Hvide Hus. Før sin tid som chefstrateg var han chefredaktør på det yderligtgående konservative website Breitbart News. Holdningerne derfra tog Bannon med sig ind i arbejdet som chefstrateg, siger Kretz.

- Han så potentialet i at bruge immigrationsspørgsmålet og det faktum, at mange hvide vælgere på landet er presset økonomisk til at lave et politisk program, som i den grad begejstrede store vælgergrupper - og også vælgere, som normalt enten ikke ville stemme eller stemte på demokraterne: En politik, som han opsummede op i sloganet 'Make Amerika Great Again' - en blanding af et løfte om økonomiske fremskridt og en tilbagevenden til det USA, der var engang- dengang, hvor de hvide amerikanere udgjorde den altdominerende klasse i samfundet.