USA-korrespondent: Ingen klar favorit i republikansk præsidentræs

Rekordmange republikanere vil være USA's næste præsident. Selvom showmanden Donald Trump fører, er det endnu uvist, hvem republikanerne vælger, siger DR’s USA-korrespondent.

Kampen om Det Hvide Hus er blevet ekstra intens, efter endnu en republikaner har meldt sig ind i præsidentkapløbet.

Tirsdag annoncerede Ohios guvernør, den 63-årige John Kasich, at han går efter at blive Det Republikanske Partis næste præsidentkandidat. Han er den 16. republikaner, der annoncerer sit kandidatur, og det gør det republikanske felt historisk stort.

Hos Demokraterne er der indtil videre fem politikere, som har meldt deres præsidentkandidatur. Her er det den forhenværende udenrigsminister og førstedame, Hillary Clinton, der er den ubetingede storfavorit til at blive Demokraternes næste præsidentkandidat.

Men på den republikanske side er det derimod langt mere usikkert, hvem partiet vil sætte i front i præsidentvalgkampen, fortæller DR’s USA-korrespondent, Johannes Langkilde.

Trump vil brænde ud

Som det ser ud nu, er det den amerikanske byggematador, milliardær og realitystjerne Donald Trump, som ligger i front blandt de republikanske kandidater.

Ifølge en meningsmåling lavet for Wall Street Journal og tv-stationen ABC News får Donald Trump opbakning fra 24 procent af de vælgere, der vil stemme republikansk.

Men ifølge Johannes Langkilde får han svært ved at fastholde den opbakning helt frem til det nye år, hvor republikanerne skal finde deres præsidentkandidat.

- Jeg tror, Donald Trump er en figur, der vil brænde ud inden da. Republikanerne plejer at vælge en kandidat, som rent faktisk også kan vinde præsidentvalget. Og med sine outrerede og voldsomme udmeldinger, har Donald Trump vist, at han er en person, der både splitter republikanerne og den amerikanske nation, siger DR’s USA-korrespondent.

En mere kedelig kandidat

Donald Trump har i den seneste tid skabt store overskrifter i alverdens medier for sine voldsomme udmeldinger om immigration, fortæller Johannes Langkilde.

- Han kalder stort set alle mexicanske indvandrere for voldtægtsforbrydere og kriminelle. Derudover langer han er ud efter stort set alt, der har en puls. Heriblandt sin partifælle John McCain, siger han.

Se episoden i videoen herunder:

Donald Trump er endt i et sandt mediestormvejr, efter han i weekenden udtalte, at den tidligere præsidentkandidat ikke er nogen krigshelt. John McCain sad ellers i vietnamesisk fangenskab i mere end fem år under Vietnamkrigen, og kommentaren har mødt hård kritik fra mange partifæller.

- Jeg tror, at republikanerne vil kigge efter en mere samlende – og kedelig - person, som kan vinde. Og her kan Jeb Bush gå hen og vinde, fordi han er den mere brede og midtersøgende kandidat, siger Johannes Langkilde.

Ny Bush er en mulighed

Jeb Bush har tidligere været guvernør i delstaten Florida, og han har tidligere haft sin gang i Det Hvide Hus. Både hans far og bror – henholdsvis George Bush og George W. Bush – har været præsidenter, og ifølge meningsmålingen får han opbakning fra 12 procent af de republikanske vælgere.

En anden mulighed er guvernøren for delstaten Wisconsin, Scott Walker, der ifølge målingen får opbakning fra 13 procent af det republikanske bagland.

Se hvem Jeb Bush er i videoen herunder:

Og så er der den seneste kandidat, Ohio-guvernøren John Kasich.

Han er ifølge Johannes Langkilde en politisk veteran, der tidligere har været medlem af Repræsentanternes Hus, hvor han var formand for en række tunge udvalg og komiteer.

Derudover har John Kasich skabt sig en karriere i det private erhvervsliv, og i hjemstaten Ohio er han meget populær. Men han er også en republikaner, der går sine egne veje.

Alt kan ske i amerikansk politik

- Han er kendt som en moderat republikaner, der gerne samarbejder med demokraterne og taler sine egne partifæller imod. Han har blandt andet udvidet den offentlige sundhedsforsikring, hvilket bestemt ikke er noget, mange republikanere kan lide, og så har han et ret afslappet forhold til homoseksuelle ægteskaber, siger Johannes Langkilde og fortsætter:

- Derfor tror jeg ikke umiddelbart, at han er en vinder. Men man skal aldrig sige aldrig i amerikansk politik, for alt kan ske, understreger DR’s USA-korrespondent.

Amerikanerne skal stemme til november næste år, og landets nuværende præsident, den demokratiske Barack Obama, kan ikke fortsætte, da han er i gang med sin anden præsidentperiode, hvilket er den maksimale tidsperiode en præsident kan beholde sin post i amerikansk politik.