USA giver Tyrkiet grønt lys til at invadere kurdiske områder ved grænsen til Syrien

De amerikanske styrker trækker sig fra nærområdet, hvis tyrkerne indvaderer Nordsyrien.

Den amerikanske og tyrkiske regering har i længere tid diskuteret omfanget af sikkerhedszonen. USA har nu accepteret tyrkernes ønske og trækker sig derfor fra området. (Foto: © Delil Souleiman, Scanpix)

Den amerikanske præsident, Donald Trump, gav i nat Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, grønt lys til at invadere de kurdiske områder ved den nordøstlige grænse i Syrien.

Her bliver tusindvis af fanger fra Islamisk Stat overvåget af kurderne og USA. Med invasionen vil der være en risiko for, at fangerne slipper fri.

3,6 millioner flygtninge fra Syrien sidder lige nu i Tyrkiet, og det vil den tyrkiske regering lave om på.

En tyrkisk operation vil besætte et 30 kilomenter bredt område langs den nordøstlige syriske grænse, som skal udgøre en sikkerhedszone.

En talsmand for den tyrkiske præsident har i dag udtalt, at sikkerhedszonen i det nordlige Syrien har to formål; at rydde grænsen for ”terrorelementer” og at sende flygtninge sikkert til Syrien.

Målet er at sende to millioner syrere tilbage til deres hjemland.

En ung piger flager med det kurdiske flag til en protest imod den tyrkiske invasion i det nordøstlige Syrien. (Foto: © Delil Souleiman, Scanpix)

Usikker fremtid for kurderne

Det Hvide Hus har meldt ud, at de amerikanske tropper trækker sig, hvis området bliver besat. Det efterlader de kurdiske allierede med en usikker fremtid.

Den kurdiske gruppering YPG og underorganisationen SDF (De Syriske Demokratiske Styrker) holder til i et større område i det nordordøstlige Syrien, der dækker over flere større byer såsom Raqqa, Qamishli og Manbij.

Kurderne er i konflikt med Tyrkiet, og derfor kan det få store konsekvenser, hvis tyrkerne går ind i det kurdisk-kontrollerede område. Den tyrkiske præsident vil 'neutralisere' de kurdiske styrker, fordi han mener, at de er terrorister.

Kurderne har været ude og advare imod en tilbagetrækning af de amerikanske tropper. De er bange for, at mange års arbejde med at bekæmpe Islamisk Stat (IS) vil være spildt, fordi en tyrkisk militær operation kan skabe en geoprejsning af IS. En talsmand fra SDF mener, at Det Hvide Hus' udmelding i dag er en kniv i ryggen.

- Amerikanerne forsikrede os om, at de ikke ville tillade Tyrkiet at rykke ind på kurdisk område, siger SDF-talsmand Kino Gabriel i et interview med al-Hadath TV.

De kurdiske styrker siger selv, at de har mistet 11.000 soldater i kampen mod IS.

YPG har skabt splittelse mellem USA og Tyrkiet. Grupperingen har kæmpet side om side med de amerikanske styrker for at bekæmpe Islamisk stat, og det samme har tyrkerne.

Det Hvide Hus har endnu ikke villet kommentere, hvilke konsekvenser tilbagetrækningen vil få for de kurdiske allierede.