USA-ekspert om indrejseforbud: Juridisk tovtrækkeri venter Trump

Donald Trump slipper ikke afsted med indrejseforbud uden modstand.

Der er store protester mod Donald Trumps indrejseforbud, og præsidenten vil blive udfordret af lovgivningen, vurderer Niels Bjerre Poulsen. (Foto: © Yana Paskova, Scanpix)

Donald Trump vil ikke slippe af sted med sit indrejseforbud uden modstand. Den amerikanske præsident underskrev fredag et dekret, som med omgående virkning forbyder borgere fra syv overvejende muslimske lande indrejse i USA, og der er allerede juridiske kampe i gang.

En dommer i New York besluttede i går, at de personer, som er ankommet til USA med et gyldigt visum, men som falder ind under Donald Trumps indrejseforbud, midlertidigt har ret til at blive i landet.

Ifølge Niels Bjerre Poulsen, leder af Center for Amerikanske Studier på SDU, virker Trumps udskrivning af dekreter for en tidsbegrænset periode.

- Et dekret kan i princippet have samme virkning som en lovgivning, men vi vil se, at der er nogle advokater, der vil udfordre, om det er i strid med noget af den eksisterende lovgivning. Der er for eksempel immigrationsloven fra 1965, som netop fjernede landekvoter. Den fjernede, at man kunne have begrænsning på immigration fra bestemte lande. Så vi kommer til at se et juridisk tovtrækkeri, lyder det fra Niels Bjerre Poulsen.

Obama lavede også dekreter

Donald Trump har i sin første uge i præsidentembedet haft travlt med at skrive under på en lang række såkaldte præsidentielle dekreter - eller 'executive orders' som de hedder på engelsk. Hele 12 dekreter, er det blevet til.

Nogle af de mest bemærkelsesværdige er et dekret, der skal iværksætte etableringen af en mur på grænsen til Mexico og et dekret om tilbagetrækningen af sundhedsforsikringen Obamacare.

Niels Bjerre Poulsen understreger, at det er meget normalt, at nytiltrådte præsidenter underskriver dekreter, så der hurtigt kan handles. Skal der indføres en lov, tager det tid, før den godkendes i kongressen.

- Det er meget almindeligt, at præsidenter markerer sig ved at underskrive dekreter. Med et dekret sætter man gang i processen. Obama fjernede for eksempel brug af tortur ved brug af dekreter, siger Niels Bjerre Poulsen.

Spænder ben for sig selv

USA-eksperten siger dog, at Trump er ved at spænde ben for sig selv, når det gælder Obamacare.

- Han har skabt problemer for republikanerne. Sidste år stemte republikanerne 60 gange om at afskaffe Obamacare, og nu har de faktisk muligheden for at gøre det, fordi de har begge kongressens kamre og præsidentembedet.

- Trump har lovet vælgerne alle de populære ting i Obamacare, som at man ikke kan afvises af forsikringsselskaberne, og at man kan have børn på forsikringerne til de er 26 år. Det har gjort det meget sværere at lave en erstatning eller afskaffe Obamacare, for nu har han sat sin prestige ind på alle de ting, folk godt kan lide, skal blive der. Men sagen er, at man ikke kan have alle de gode ting uden også at pålægge folk at købe en forsikring, for det vil betyde, at folk kan købe en forsikring, når de har brug for det - altså når de først er blevet syge, forklarer Niels Bjerre Poulsen.

Det er uvist, hvor meget opbakning Donald Trump får fra det republikanske bagland, når det kommer til stykket.

- Vi ved det ikke endnu. Vi ved, at en del af hans stab og andre republikanere er blevet spurgt, om de er enige med Trump i brugen af tortur, og mange har sagt, at det er de ikke. Men vi har ikke set, hvem han lytter til, og hvem han i sidste ende tager imod råd fra, siger Niels Bjerre Poulsen.