USA-ekspert: Natklub-skyderi er allerede blevet en del af valgkampen

Våbendebatten i USA er atter blevet genoplivet efter gårsdagens masseskyderi på en natklub i Orlando.

Amerikansk politi er i færd med at efterforske masseskyderiet, som kostede 50 mennesker livet og sårede 53. (Foto: © Carlo Allegri, Scanpix)

Angrebet på den natklub for homoseksuelle i Orlando, hvor 50 personer i går mistede livet, vil endnu engang genoplive debatten om adgang til våben i USA.

Det vil også påvirke det kommende præsidentvalg i USA, vurderer lektor ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet Jørn Brøndahl, der peger på, at den republikanske præsidentkandidat, Donald Trump, forsøger at gøre det til et spørgsmål om muslimer og indvandring.

- Det skete også efter San Bernadino-massakren (hvor to personer skød og dræbte 14 personer på et sundhedscenter, red.), hvor han talte om forbud mod muslimsk indvandring, og der er ikke nogen tvivl om, at han forsøger at gøre noget lignende igen.

"Vil præsident Obama endelig nævne ordene radikal islamistisk terrorisme? Hvis ikke, bør han træde tilbage i skam med det samme," har Donald Trump skrevet på Twitter som reaktion på masseskyderiet i Orlando. (Foto: © AARON JOSEFCZYK, Scanpix)

Den vurdering deler tidligere USA-korrespondent for DR, Oliver Routhe Skov, der befinder sig i New York-

- Donald Trump kræver, at præsident Barack Obama og Hillary Clinton skal tage afstand til det og sige, at det er et resultat af muslimsk indvandring i USA. De skal tage ordet radikal islamisme i deres mund, fortæller han.

Et spørgsmål om våbenlovgivning

Hvor Donald Trump forsøger at gøre angrebet til et spørgsmål om radikal islam, vil kandidaten på den anden side – Hillary Clinton – i højere grad forsøge at gøre det til et spørgsmål om våbenlovgivningen.

Særligt i forhold til de halv- og fuldautomatisk våben, som bruges i krigslignende situationer.

- Man skal ikke glemme, at Hillary Clintons mand, Bill Clinton, fik indført et 10-årigt forbud mod halvautomatiske våben fra 1994 til 2004, da han var præsident, forklarer Jørn Brøndahl.

"Vi er nødt til at holde skydevåben, som dem der blev brugt igår nat, ude af terrorister og andre voldelige kriminelles hænder," har Hillary Clinton tweetet efter gårsdagens masseskyderi. (Foto: © ALEX WONG, Scanpix)

Oliver Routhe Skov tror dog ikke, at Hillary Clinton vil være nær så konfrontatorisk som Donald Trump, da der også på demokratisk side er tilhængere af retten til at bære våben.

- Omvendt må man også bare sige, at hun er inde i en valgkamp med Donald Trump, så hun kan ikke lade ham have nogle flanker i den her valgkamp, forklarer han.

- Så der er ingen, der er for fine til at bruge sagen til at få deres synspunkter og holdninger igennem endnu tydeligere.

Som et teaterstykke

Debatten om skydevåben i USA og amerikanernes ret til at eje dem har været en debat i mange år, og gårsdagens masseskyderi vil endnu engang genoplive den debat.

Hverken Jørn Brøndahl eller Oliver Routhe Skov forventer dog, at skyderiet denne gang vil føre til en ny våbenlovgivning.

- Det er nærmest som et teaterstykke, vi har set mange gange. Det siger jeg ikke for at være kynisk, men det må man bare konstatere, forklarer Oliver Routhe Skov.

- Rollerne er indtaget på forhånd, og vi kender formentlig også resultatet og afslutningen på debatten – nemlig at det formentlig ikke ændrer noget som helst.